TOP

Inretail-voorman vreest ‘bloedbad’ door coronacrisis, voortbestaan Hema in gevaar en ANWR-Garant doet noodoproep

Inretail-voorman Jan Meerman vreest voor een bloedbad in de winkelstraat, het voortbestaan van warenhuis Hema is in gevaar en retailorganisatie ANWR-Garant wil meer hulp voor de schoenenbranche. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 1 april.

Voortbestaan Hema in gevaar

De omzet van de Hema is door de coronacrisis zo hard gedaald, dat het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. Hema vraagt daarom offers van zakenpartners en personeel om te kunnen overleven. Dat meldt het FD op basis van een brief die ceo Tjeerd Jegen vorige week aan de verhuurders van Hema-panden heeft gestuurd. Dat was dus voordat het kabinet de coronamaatregelen verlengde. In de brief deelt hij mee dat het bedrijf over de maanden april en mei slechts de helft van de verschuldigde huur zal betalen. Hema bespaart zo miljoenen euro’s. De huurlasten van Hema bedragen zo’n €13 mln per maand. De winkels van het warenhuis in Frankrijk, België, Duitsland en Spanje, ruim 200 in totaal, zijn gesloten.

Inretail vreest bloedbad in de winkelstraat

Inretail vreest het ergste als de maatregelen rondom het coronavirus nog langer duren, zegt algemeen directeur Jan Meerman tegen de Telegraaf. “Als dit nog vier tot vijf maanden gaat duren wordt het een bloedbad in de winkelstraat”, zegt hij in reactie op de persconferentie over de verlenging van de maatregelen tot en met 28 april. Hij prijst de overheidsaanpak, maar wijst erop dat er mogelijk meer steunmaatregelen nodig zijn omdat winkeliers nu nog maar tien tot twintig procent van hun normale omzet draaien. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland laten weten dat de maatregelen enorme impact hebben voor iedereen. “Maar het is noodzakelijk gebleken dat de sluiting van een aantal sectoren wordt verlengd tot en met 28 april en dat alle andere maatregelen intact blijven”, zegt een woordvoerder.

Ook FNG door corona in zwaar weer

FNG, het moederbedrijf van onder meer de winkels Steps, Brantano en Miss Etam, verwacht door de coronacrisis ook dat zijn omzet ‘aanzienlijk’ zal dalen. Dat meldt onder meer Nu.nl. Halverwege vorige maand gingen de winkels van het winkelconcern al dicht, in zowel Nederland als België. In Scandinavië draait de webwinkel nog. FNG ziet in alle markten het consumentenvertrouwen afnemen, daarom verwacht het bedrijf dat consumenten niet-essentiële aankopen niet of later zullen doen. Ook de online verkopen komen hierdoor naar verwachting onder druk te staan. Daarnaast heeft het bedrijf te maken met vertragingen en annuleringen van bestellingen, onder meer door de sluiting van fabrieken in China en Turkije.

Mode-ontwerpers brengen online modecursussen en inspirerende talks

Doordat de coronacrisis mensen dwingt thuis te blijven, ontstaat er ruimte voor bijspijkeren van kennis. De modewereld haakt daarop in door online onder meer gratis modecursussen en inspirerende talks te brengen. In navolging van onder anderen Simon Porte Jacquemus als docent, gaat nu ook Alexander McQueen een gratis serie van mode-, kunst- en designtalks online te zetten, meldt Vogue. In dit initiatief van McQueens Sarabande Foundation – een goed doel ter ondersteuning van creatievelingen opgericht in 2007 – zullen professionals uit de industrie als modefotograaf Tim Walker, Britse ontwerper Molly Goddard en designer Samuel Ross docent-voor-een-dag zijn. Dit alles is te zien tot en met donderdag 9 april iedere avond om 18:00 uur op de website van de Sarabande Foundation.

Noodoproep ANWR-Garant: ‘Extra hulp nodig’

Retailserviceorganisatie ANWR-Garant heeft een dringende oproep gedaan voor meer hulp aan ondernemers in de schoenen,- sport- en modebranche. Dat schrijft vakblad Schoenvisie. In een brief aan de minister en staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat schijft de organisatie dat de branche in een ernstige liquiditeitscrisis verkeert door de genomen maatregelen in de strijd tegen corona. ‘Door het massaal wegblijven van de klanten en daarmee het compleet wegvallen van de omzet, is er geen geld meer in kas en blijven de rekeningen onbetaald’. ANWR-Garant denkt dat meer steunmaatregelen nodig zijn om te voorkomen dat ‘duizenden winkels dichtgaan en een groot deel van de keten failliet gaat.’