TOP

Inretail verwacht ook sluiting non-food winkels in Nederland, Bijenkorf en Suitsupply-winkels dicht en gaat Pitti Uomo in juni door?

Het bezoek aan de winkelstraten is dramatisch gedaald, becijferde Locatus. En nu landen om ons heen maatregelen aanscherpen vanwege het coronavirus, is verwacht Inretail dat hier de winkels ook op slot gaan. Verder: wat doet de organisatie van de Pitti Uomo met de modebeurs die in juni staat gepland? Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 18 maart.

Inretail verwacht ook sluiting non-food winkels in Nederland

De winkels die geen voedingsmiddelen verkopen zijn in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk en België al dicht en winkelbrancheorganisatie Inretail verwacht dat Nederland zal volgen. “Wij verwachten dat het kabinet ook hier verregaande maatregelen zal nemen,” zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis in Het Parool. “Dat besluit is uiteindelijk aan de overheid.” Winkelanalist Henk Hofstede van ABN Amro voorspelt in datzelfde stuk dat de kledingindustrie op middellange termijn met voorraadtekorten te maken krijgt, omdat er niet op tijd geleverd kan worden vanuit onder meer China waar de productie lang heeft stil gelegen.

Pitti Uomo gaat vooralsnog door

Beursorganisator Pitti Immagine doet er alles aan om de mannenmodebeurs Pitti Uomo door te laten gaan van 16 tot en met 19 juni 2020, ondanks de voortdurende coronacrisis. Dat staat in een e-mailbericht aan de pers en de beursbezoekers. Daarvoor lanceert de organisatie in juni een nieuwe versie van het digitale platform ‘e-Pitti Connect’ waar al geruime tijd aan wordt gewerkt. Via dit platform kunnen bedrijven en inkopers ook buiten de beurs verbinding maken en dat meer mogelijkheden biedt voor interactie op afstand.

Tip: zorg voor gelijke openingstijden in je winkelstraat

Dat winkels vooralsnog zelf hun openingstijden mogen bepalen en zelf besluiten om open danwel dicht te gaan, zorgt voor verwarring bij klanten. In de Smedenstraat in Deventer hebben modewinkeliers dat opgelost door dezelfde openingstijden aan te houden. Blanche Deventer, Freek Mode, Pretty Woman, Donna Fashion, Van der Linden lingerie en Louise Mode zijn met ingang van vandaag van 12 tot 17 uur open, meldt Donna Fashion op Instagram. Daarnaast bieden ze klanten verschillende mogelijkheden om in deze coronacrisis toch de garderobe aan te vullen.

De Bijenkorf en Suitsupply sluiten alle winkels tijdelijk door coronavirusuitbraak

Warenhuis de Bijenkorf en de winkels van Suitsupply zijn dicht vanwege de coronacrisis, meldt onder meer Twinkle. De Bijenkorf zegt op zijn Facebookpagina dat het niet langer de veiligheid en gezondheid van zijn medewerkers kan garanderen. Daarom gaan de filialen met ingang van woensdag 18 maart tot nader order dicht, ook om zo verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.

‘Dramatische’ daling bezoek winkelstraten

Door de uitbraak van het coronavirus is het aantal bezoekers aan de winkelstraten in grote steden dramatisch gedaald, meldt Locatus. In de belangrijkste winkelstraten liepen zondag tot 65 procent minder bezoekers vergeleken met een jaar eerder. Op vrijdag en zaterdag hebben de binnensteden 45 procent minder bezoekers ontvangen dan in 2019. Dit beeld verschilt sterk van gebieden waar boodschappen doen de belangrijkste functie is. Bij de supermarkten waar mensen zijn gaan hamsteren is een toename van gemiddeld 8% van passanten te zien vanaf het moment dat de minister op donderdag 12maart 2020 de strengere maatregelen voor heel het land afkondigde, met een piek op donderdag en vrijdag (tot 15% stijging).

LEES HIER MEER OVER HET CORONAVIRUS EN DE MODERETAIL