TOP

Inretail teleurgesteld over TVL-regeling, interesse voor Smit Mode en FNG krijgt weer 20 miljoen euro uitstel

Inretail is teleurgesteld over de 15 procent tegemoetkoming in vaste lasten voor de sector detailhandel. Verder: FNG-oprichters missen moreel gezag volgens vakbonden, tien partijen tonen interesse voor Smit Mode en ondanks dat de detailhandel tot de zwaarst getroffen sectoren behoort, ligt het risico op faillissement in deze sector relatief laag. Je leest het in het nieuwsoverzicht van 29 juni.

Inretail is teleurgesteld over de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten)

Inretail is teleurgesteld over de 15 procent tegemoetkoming in vaste lasten voor de sector detailhandel, zoals de regering die nu bekend heeft gemaakt in de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). De retailbranche heeft in werkelijkheid namelijk met veel hogere vaste lasten te maken, aldus de brancheorganisatie. Op maandag 29 juni maakte de overheid de concrete invulling van de steunmaatregel voor de coronacrisis bekend. Volgens Inretail is de TVL een goed instrument vindt Koninklijke INretail, maar is de tegemoetkoming van de vaste lasten niet realistisch.

“Voor een mode- of schoenenwinkel zijn de echte percentages van de vaste lasten 25% en 26% volgens het CBS. Dat is de werkelijke praktijk. Wij roepen het kabinet op hier werk van te maken. We snappen dat zij breed toepasbare regelingen wil, maar ondernemers in de winkelstraten zijn zwaar gedupeerd door corona en verdienen een realistischer tegemoetkoming in hun vaste lasten.” De oplossing volgens Inretail is eenvoudig door aan de TVL-aanvraag naast de code voor detailhandel ook de branchecodes voor schoenen- en mode toe te voegen met de werkelijke vastelastenpercentages.

ING: laag risico op faillissement in detailhandel

Door de coronacrisis kan het aantal faillissementen in 2021 verdubbelen of zelfs verdrievoudigen ten opzichte van 2019. Dat schrijft ING in een onderzoek. Maar, op sectorniveau zijn er grote verschillen in het risico op faillissement. Want ondanks dat bijvoorbeeld de detailhandel tot de zwaarst getroffen sectoren behoort, ligt het risico op faillissement in deze sector relatief laag. ‘Dit komt omdat ze relatief weinig kapitaalgoederen hebben, waardoor een faillissement niet altijd aantrekkelijk is voor schuldeisers.’ Dat blijkt ook uit de vorige crisis, zegt ING. ‘Het aantal faillissementen binnen deze sectoren was destijds niet heel hoog doordat ze relatief eenvoudig zelf het bedrijf ‘geordend’ tot een einde konden brengen in plaats van af te stevenen op een faillissement.’ Dat betekent overigens alsnog een bedrijfsbeëindiging, alleen zonder het juridische kader van een faillissement.

FNG krijgt voor 20 miljoen euro uitstel, plus een veeg uit de pan van de vakbonden

Het geplaagde modeconcern FNG heeft een gunstige uitkomst bekomen van zijn obligatiehouders: op de algemene vergaderingen verkreeg de modegroep voor twintig miljoen euro uitstel van terugbetaling. Dat schrijft RetailDetail. Intussen vellen de Belgische vakbonden een hard oordeel over de drie oprichters Manu Bracke, Dieter Pennickx en Anja Maes: ‘Dit stichtende trio mist het moreel gezag en het maatschappelijk kapitaal om de ondernemingen terug op de rails te zetten.’. De vakbonden verwijten de top van FNG ‘lucratieve aandelencarrousels, schimmige vennootschappen en toxische financiële producten‘. Vakbonden BBTK-Setca en CNE-ACV Puls wensen niet meer te onderhandelen met Manu Bracke, de ceo van FNG.

Modeketen terStal opent winkels, waar concurrenten ze sluiten

In Tubantia een interview met directeur/eigenaar Niek Gloudemans van de modeketen TerStal. Corona stond een feestelijke ingebruikname van het nieuwe distributiecentrum van terStal Familiemode in de weg. Maar ondertussen blijft de Almelose kledingketen doorgroeien. Er komen elk jaar minimaal 10 nieuwe winkels bij. De teller staat nu op 220 vestigingen en 1000 werknemers. En waar H&M en Zara winkels aan het sluiten zijn, wil terStal verdre doorgroeien naar 300 winkels. Gloudemans in Tubantia: „Nog 80 te gaan dus. We openen jaarlijks gemiddeld 10 nieuwe. Onze online omzet is in vrij korte tijd toch gelijk aan de omzet van circa 20 winkels. Toen corona uitbrak zijn we met tv-reclame begonnen. Dat heeft onze online-omzet een behoorlijke boost gegeven.”

Tien partijen tonen interesse voor Smit Mode

Tien partijen hebben interesse in een doorstart van de failliete kledingketen Smit Mode, met achttien winkels in de omgeving van Dordrecht. Dat meldt curator Kees van den Bergh desgevraagd aan RetailNews. “En daarnaast nog opkopers zoals ik ze bij veel faillissementen tegenkom.” De geïnteresseerde partijen hebben toegang gekregen tot een bestand met de relevante gegevens over Smit Mode. Ze kunnen uiterlijk dinsdag een bieding doen. Dan weet Van den Bergh ook pas of er partijen bij zitten die alle achttien winkels willen overnemen of een deel. Naar het eerste gaat zijn voorkeur uit. Hij heeft ‘goede hoop’ dat het tot een doorstart komt.