TOP

Inditex beschuldigd van slavernij

Het Spaanse modeconcern Inditex, moederbedrijf van onder andere Zara, wordt beschuldigd van slavernij. In een naaiatelier in Brazilië zouden mensen in erbarmelijke omstandigheden aan het werk zijn gezet om kleding te maken voor Zara. In mei werd in dezelfde regio ook al een illegaal naaiatelier opgerold, waar ook kleding van Zara werd aangetroffen.

Het gaat om twee confectieateliers in het zuidoosten van Brazilië, waar de lokale arbeidsinspectie vorige week een inval deed. Ze troffen er vijftien illegale migranten aan die in mensonterende omstandigheden aan het werk waren. In het atelier werden kledingstukken van Zara aangetroffen.

Hongerloon 

In mei werd in dezelfde regio al een ander illegaal naaiatelier opgerold, waar 52 illegalen migranten werkten. Volgens diverse media zouden de Bolivianen en Peruanen naar Brazilië zijn gelokt met de belofte van een beter leven. Ze moesten soms echter wel 16 uur per dag werken voor een hongerloontje. De illegalen woonden bovendien boven het atelier onder erbarmelijke omstandigheden en mochten niet zomaar naar buiten. Dat melden diverse internationale media op basis van uitspraken van de Braziliaanse arbeidsinspectie.

Uitbesteed 

Volgens Inditex heeft haar Braziliaanse toeleverancier het werk buiten haar medeweten om uitbesteed aan deze naaiateliers. Het concern wil dat de arbeidsomstandigheden onmiddellijk worden verbeterd en dat de uitgebuite arbeiders alsnog compensatie krijgen over de gewerkte uren tot aan het minimumloon. Inditex werkt in Brazilië met meer dan vijftig toeleveranciers en gaat de controles in Brazilië aanscherpen.