TOP

iDeal populairste online betaalmiddel

Vier op de tien Nederlanders betalen hun online aankopen het liefst met iDeal. Dit blijkt uit een onderzoek bij webwinkels en online shoppers door betaalmiddelenexploitant Currence.

Ruim 44 procent van de online kopers betalen bij voorkeur met iDeal gevolgd door acceptgiro met 28 procent. Het gebruik van iDeal is de laatste jaren fors toegenomen, met name ten koste van de acceptgiro en overschrijvingen. Het gebruik van creditcards, machtiging en PayPal is de afgelopen jaren onveranderd gebleven.

Ondanks de voorkeur voor iDeal heeft één derde van de online kopers de laatste aankoop op een andere manier betaald. De acceptgiro is hierbij het meest gebruikt.

Online kopers worden verdeeld in vijf categorieën:
– Pragmatisch koper: koopt redelijk vaak online en geeft de voorkeur aan betalen met iDeal gevolgd door de acceptgiro.
– Voorzichtige koper: koopt iets minder vaak online en geeft de voorkeur aan betalen met iDeal gevolgd door overschrijvingen.
– Ongecompliceerde koper: koopt vaak online en geeft de voorkeur aan betalen met iDeal gevolgd door creditcards.
– Controlerende koper: koopt redelijk vaak online en geeft de voorkeur aan betalen met Acceptgiro gevolgd door overschrijvingen.
– Behoudende koper: koopt minder vaak online en geeft de voorkeur aan betalen met de acceptgiro gevolgd door overschrijvingen.

Het aanbod van betaalmogelijkheden is, los van de prijs en het assortiment, één van de belangrijkste factoren in de keuze voor de webwinkel. Maar liefst 43 procent van de online kopers zegt van de aankoop af te zien als niet met één van de favoriete betaalwijzen kan worden afgerekend.