TOP

Hunkemöller wil minder schulden, doorstart voor Go-Britain en daling retailfaillissementen

Lingerieketen heeft ondanks goede omzetcijfers een hoge schuldenlast. Verder: De sneaker- en kledingketen Go-Britain start door, maar met slechts één winkel. En het aantal faillissementen in de retail is in augustus fors afgenomen ten opzichte van juli. Je leest het in het nieuwsoverzicht van 10 september.

Hunkemöller sluit boekjaar goed af, maar schuldenlast moet omlaag

Lingerieketen Hunkemöller draaide in 2019 een omzet van 521,9 miljoen euro, een stijging van 4,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarrekening van moederbedrijf HKM Holding, meldt Retailtrends. De retailer noteerde dat jaar een bedrijfsresultaat van 75,9 miljoen euro. Dat is vijf miljoen euro meer dan het jaar daarvoor en een stijging van 7,1 procent. Hunkemöller verklaart de groei door het openen van 45 nieuwe winkels en de omnichannelstategie.

Maar het bedrijf heeft een schuld uitstaan bij interne banken van 371 miljoen euro. Door de coronacrisis liepen die schulden verder op, mede doordat 940 winkels in negentien landen dicht moesten in maart en april. Daarom wil het management nu om de tafel met de banken om te soepelere voorwaarden omtrent de schuldenlast af te spreken. Hunkemöller laat aan De Telegraaf weten dat de gesprekken positief verlopen.

Doorstart voor Go-Britain, alleen winkel in Tilburg en webshop weer open

Sneaker- en kledingketen Go-Britain maakt een doorstart. Khalil Jama gaat met de winkel in Tilburg en de webshop verder. Dat schrijft het Brabants Dagblad. De andere winkels, onder meer in Rotterdam, Arnhem en Enschede, blijven wel dicht. “We zijn sinds enkele dagen weer open”, vertelt Jama, voor het faillissement werkzaam als regiomanager bij het bedrijf in Rotterdam. “We hebben nu nog tijdelijk een kleinere collectie, maar hopen snel weer op het oude niveau te zitten.” Omdat een deel van de voorraden is verkocht bij de faillissementsuitverkoop, zijn de bovenste twee etages van het pand nu dus nog even leeg.

Minder faillissementen in de detailhandel in augustus

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is verder gedaald. Er zijn in augustus 32 bedrijven minder failliet verklaard dan in juli, meldt het CBS. Het aantal faillissementen in augustus was het laagste aantal in 21 jaar. Ook in de detailhandel is sprake van een daling ten opzichte van eerdere maanden. In augustus waren er 8 faillissementen in de categorie Winkels in overige artikelen, waartoe ook kleding- en schoenenwinkels behoren. In juli waren dat er nog 14. Alleen januari telde minder faillissementen in het jaar 2020, namelijk 7.

Amsterdam gaat textielstromen in de stad verduurzamen

Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak, die vervolgens verbrand worden. Dat is niet alleen zonde, maar dat kan veel beter. Binnen REFLOW werken zes Europese steden aan de transitie naar een circulaire economie en het hergebruiken en recyclen van verschillende afgedankte grondstoffen. De Amsterdamse pilot van het REFLOW-project werkt aan een volgend leven voor gebruikte kleren en textiel. Hoe kunnen ontwerpers, producenten, textielinzamelaars en -verwerkers, beleidsmakers en burgers samenwerken aan een alternatief voor de lineaire materiaalstroom, met een langere levensduur voor onze kleding en textiel, meer hergebruik en recycling en minder verspilling en vervuiling? Reflow Amsterdam heeft als uiteindelijk doel om het ingezamelde textiel binnen de Metropoolregio Amsterdam zoveel mogelijk circulair in te zetten of te verwerken.