TOP

Humanoid failliet, nieuw platform voor lokale mode- en schoenenwinkels en Edwin Belt weg in bij Inretail

Het Nederlandse vrouwenmodelabel Humanoid is failliet, branchespecialist Mode Edwin Belt verlaat Inretail en Pitti Uomo gaat voor live event. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 10 maart.

Vrouwenmodelabel Humanoid failliet

Het Nederlandse vrouwenmodelabel Humanoid is failliet, meldt RTLZ Nieuws. Zes jaar geleden had het label plannen om met investeerder Vendis Capital internationaal groeien, corona gooide echter roet in het eten. Delen van het modebedrijf maken een doorstart. Er waren 28 mensen werkzaam. Curator is Carla Nijhuis. Het gaat al langer niet goed met Humanoid. Zes jaar geleden nam de Belgische investeerder Vendis Capital een belang in Humanoid, en stapte mede-oprichter Hans Boelens uit. Onder verse leiding moest het bedrijf een nieuwe groeispurt maken. Zonder succes; uit de laatste jaarrekening van moederbedrijf Alux Holding blijkt dat het eigen vermogen eind 2019 negatief was en daardoor het bedrijf technisch failliet.

In 2020 voldeed Humanoid volgens het verslag als gevolg van de coronacrisis niet meer aan de voorwaarden van de bank voor financiering. Toen Vendis zijn eerste fonds ten gelde wilde maken en geen nieuw geld in Humanoid wilde steken, zegde de bank het krediet op en werd een taxateur aangesteld om de activa te verkopen. Dit leidde vorige week tot het faillissement van de bedrijven achter Humanoid, AteliersH en Alux. Echter, dankzij de verkoop van de activa door de bank kon Humanoid deels een doorstart maken. Volgens marketingmanager Daan Berkhoff zijn financieel directeur Maikel van den Dungen en mede-oprichtster Sandra Harmsen met geld van familie en vrienden bezig de gezonde delen van het bedrijf over te nemen. Of de curator akkoord gaat met de verkoop van de bedrijfsonderdelen vóór het faillissement, is nog niet duidelijk. Ook in nog niet duidelijk hoeveel de investeerder is verloren aan het faillissement.

Feestelijke opening Mall of the Netherlands uitgesteld

De feestelijke opening van Westfield Mall of the Netherlands wordt uitgesteld. De festiviteiten die stonden gepland op de openingsdag 18 maart worden doorgeschoven naar een later moment, wanneer ook de restaurants, bioscoop en andere leisure open kunnen, staat in een persbericht. Het shoppingcentrum is wel open. “We hadden ons de openingsdag heel anders voorgesteld, maar onze eerste prioriteit is nu dat de ondernemers omzet kunnen gaan maken”, zegt country manager Bart van Twillert. Vanwege de coronamaatregelen is de Mall toegankelijk voor winkelen op afspraak en click & collect. Ook de versmarkt Fresh! en andere essentiële winkels blijven toegankelijk voor de dagelijkse boodschappen en seizoensproducten van de lokale ondernemers.

Nieuw verkoopplatform: Boetiek.nl

Er is een nieuw initiatief waarop Nederlandse, lokale winkeliers zich kunnen aansluiten, Boetieks.nl. Via deze zoekmachine kunnen consumenten op lokaal niveau zoeken in het aanbod van onder meer mode- en schoenenwinkels, zo staat in een persbericht. Aangesloten winkeliers betalen een vergoeding per klik. Boetiek.nl verwacht eind 2021 break-even te draaien en één miljoen online shoppers te bedienen, mede doordat het platform in het gat springt dat Fashionchick achterlaat als Sanoma daar de stekker uit trekt. Initiatiefnemers zijn Sophie Tarif en Nina van Boxtel, beide afkomstig van online platform Kleding.nl. Sinds februari van dit jaar zijn onder anderen oprichter en voormalig CEO van Kleding.nl Peter Langenkamp Founder en Georgios Petropoulos (oprichter van EEN Media Group) als aandeelhouder ingestapt.

Mannenmodebeurs Pitti Uomo weer live in juni

Mannenmodebeurs Pitti Uomo gaat, als de situatie ronde de coronapandemie het toelaat, van 15 tot en met 17 juni 2021open voor publiek, pers en de beroemde peacocks. Dat meldt organisatie Pitti Immagine in een persbericht. De beurs is teruggebracht van vier naar drie dagen, laat general manager Agostino Poletti weten, “om tegemoet te komen aan de verzoeken om maximale concentratie en besparingen op de kosten die we van exposanten hebben ontvangen.” De laatste live-beurs van de Pitti Uomo vond plaats vorig jaar januari. Vlak daarna brak de coronapandemie uit, waardoor de editie van juni 2020 werd gecanceld. Die editie en ook die van winter 2021 zijn gehouden op het digitale platform Pitti Connect. Op dit platform zijn naast een virtuele showroom, ook collectiepresentaties, live shows en speciale projecten en redactionele content te vinden en is inmiddels een vast onderdeel van het evenement. Ook de andere beurzen van Pitti Immagine – Bimbo, Filati, Fragranza en Super – staan weer op de kalender als fysieke events.

Branchespecialist mode Edwin Belt verlaat Inretail

Branchespecialist mode Edwin Belt verlaat Inretail. Dat heeft hij bekendgemaakt in een brief. Daarin schrijft hij dat hij na 14,5 jaar heeft besloten dat het tijd werd om een nieuwe stap in zijn carrière te maken. “Hoe die eruit gaat zien, weet ik nog niet zeker, al heb ik wel ideeën, die ik de komende tijd wil onderzoeken”, schrijft hij. “In ieder geval zal het een stap zijn waarbij ik mijn opgedane kennis, ondernemersgeest en passie voor het retailvak kan blijven inzetten en weer door kan ontwikkelen in nieuwe richtingen.” Belt begon ruim 14 jaar geleden als relatiemanager Mode bij Mitex. Na de fusie tussen Mitex en CBW in 2009 werd de naam in 2013 gewijzigd naar Inretail en daar vervulde hij vanaf dat moment de rol van branchespecialist Mode. Belt voert deze functie uit tot 30 juni 2021.

Beeld: Pitti Immagine