TOP

Hudson’s Bay weg uit Nederland, Bijenkorf opent Duitse webshop en Roland Kahn heeft online onderschat


Het was het nieuws van dit weekend: Het Financieele Dagblad wist te melden dat Hudson’s Bay zou gaan vertrekken uit Nederland. Verder: De Bijenkorf trekt naar Duitsland en modeketen TerStal timmert aan de weg met nieuwe winkels en een logistiek centrum in Almelo.

Hudson’s Bay vertrekt eind 2019 uit Nederland

Het was het nieuws van dit weekend: Het Financieele Dagblad wist te melden dat Hudson’s Bay zou gaan vertrekken uit Nederland. Het FD briep zich op documenten van moederbedrijf Hudson’s Bay Company (HBC). De vakbond CNV bevestigde op de hoogte te zijn van de plannen van HBC. Er wordt gewerkt aan een sociaal plan voor de ruim 1400 medewerkers. Retaildeskundige Paul Moers zegt tegen NU.nl: “Hudson’s Bay heeft geen moeite genomen om het merk in Nederland neer te zetten. Dat is een enorme misser geweest.”. Buitengewoon hoogleraar Cor Molenaar stelt op Emerce.nl dat het middensegment al goed wordt bediend door bol.com en Zalando. Hudson’s Bay had geen online antwoord op deze concurrentie, aldus Molenaar. 

Winkelbelegger Wereldhave heeft nog geen informatie gekregen van Hudson’s Bay over de voorgenomen sluiting van hun winkels voor het einde van het jaar. Hudson’s Bay huurt het pand van Wereldhave in Tilburg met een looptijd van 2037 waarbij de Canadese moedermaatschappij een garantie tot 2027 heeft afgegeven. Ook andere winkelbeleggers als a.s.r. real estate, Syntrus Achmea en Kroonenberg Groep die winkels aan Hudson’s Bay verhuren, verkeren in onzekerheid over de aanstaande sluiting van de winkels van de Canadese retailer. Dat blijkt uit een eerste rondgang van beleggers door Vastgoed Journaal. “Ze hebben wel een exploitatieplicht”, zo vertelt Lesley Bamberger van Kroonenberg Groep. 

De hamvraag is volgens BNR wat de gemeenten en vastgoedeigenaren gaan doen met de panden. In elk geval geen nieuw warenhuis, denkt hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen van de Universiteit Tilburg.

Bijenkorf opent webshop voor de Duitse markt

De Bijenkorf heeft op 2 september zijn Duitse webshop gelanceerd. Dat meldt Twinkle. Op die site biedt het bedrijf zo’n duizend merken, variërend van Tommy Hilfiger, Boss en Ted Baker. In maart van dit jaar maakte Twinkle al melding van het voornemen van de keten om naast een Nederlandse en Belgische ook een Duitse webwinkel te openen. Het bedrijf was destijds op zoek naar een online content editor, een online merchandiser en een SEA-marketeer voor de nieuw op te zetten shop. De Bijenkorf liet toen weten ‘rond de zomer’ met de webshop te starten. Dat blijkt nu dus begin september te zijn.

Roland Kahn: ‘ik heb online onderschat’

Het Algemeen Dagblad interviewt Roland Kahn over de doorstart van Coolcat. “Ik heb online onderschat. (…) Ik geloof nog steeds in fysieke winkels maar ik denk dat er alleen nog toekomst is in de grote Nederlandse en internationale steden en dat het dan veel meer gericht is op beleving.” Verder zegt hij over het faillissement: “Ik was veel op afstand en had te weinig focus op retail. Ik vertrouwde het werk toe aan mensen die het niet bleken te kunnen en daarnaast met lastige marktomstandigheden te maken hadden. (…) Het zomerse weer en de zachte winter gaven het zetje maar er speelden meer zaken. Een desastreus parkeerbeleid, overbewinkeling en vergeet de categorykillers niet. Ik bedoel daarmee winkels als Primark. Ze zijn door de vastgoed binnengehaald als het paard van Troje. De winkels verkopen met extreem lage marges troep. En sommige hebben ondertussen hun mond vol over duurzaamheid.”

Modeketen TerStal bouwt nieuw logistiek centrum in Almelo

TerStal Familiemode is in Almelo begonnen met de bouw van een logistiek centrum van 3.500 vierkante meter. Dat schrijft Tubantia. De hal komt bij het hoofdkantoor van de modeketen op Bedrijvenpark Twente. Ook opent TerStal meerdere nieuwe winkels.  In Groningen, Deventer en ‘s-Gravenzande gaan deze week de deuren open, terwijl in Almelo een vesting wordt vernieuwd.