TOP

Hoedenmerk Borsalino failliet verklaard

Het iconische hoedenmerk Borsalino is failliet. Het Italiaanse bedrijf, wiens hoeden werden gedragen door beroemdheden als Humphrey Bogart, vierde dit jaar zijn 160-jarige bestaan.

Het faillissement van Borsalino komt niet als een grote verrassing, omdat het bedrijf al jaren kampt met schulden.

In 2015 werd het legendarische hoedenmerk overgenomen door de Italiaanse investeerder Phillippe Camperio van Haeres Equita, die 10 miljoen euro investeerde in het bedrijf om het van een ondergang te redden.

Afgelopen maandag kreeg het bedrijf te horen dat het voorgestelde reddingsplan niet werd goedgekeurd door de rechter. Dinsdag 19 december 2017 meldden de Italiaanse vakbonden dat Borsalino nu echt failliet verklaard is.

‘Technisch faillissement’

Het is nog onduidelijk of het faillissement van Borsalino betekent dat het merk ophoudt te bestaan. “We zijn vastberaden om de productie van Borsalino – met zijn 134 werknemers en productie van 150.00 hoeden per jaar – niet te stoppen,” stelt eigenaar Philippe Camperio in een verklaring.

Frank Baldi, eigenaar van hoedenzaak Van Dijck in Utrecht, vertelt aan Het Financieele Dagblad dat hij eerder deze week een persoonlijk bericht ontving van Borsalino dat het om een ‘technisch faillissement’ gaat en dat de productie niet stilgezet wordt.

Borsalino is in 1857 opgericht door de broers Giuseppe en Lazzaro Borsalino. Tot op de dag van vandaag produceert het bedrijf hoeden in de Noord-Italiaanse stad Alesssandria. Door kenners worden de producten van Borsalino ook wel ‘de Rolls Royce onder de hoeden’ genoemd.

Het merk is vooral bekend geworden met zijn ‘gleufhoeden gemaakt van konijnenvilt die werden gedragen door celebrities als Humphrey Bogart en Alain Delon. Ook politicus Ronald Plasterk is een fervent Borsalino-drager.