TOP

Hoe gaat het met Wahts?

Regelmatig neemt Textilia een merk in het bodyfashionsegment onder de loep met de vraag 'hoe gaat het?'. Ditmaal spraken we met Karin Kostense van het herenondermodemerk Wahts.

Hoe is Wahts ontstaan?
“Mijn man en ik konden nooit een kwalitatief, sophisticated en authentiek herenondergoed vinden. Na de internationale underwear markt te hebben onderzocht ontdekten we dat deze markt op te splitsen valt in twee verschillende groepen: underwearmerken die al jaren underwear verkopen, maar tegelijkertijd weinig hebben gedaan aan een eigentijds en hip imago. En de modemerken die underwear erbij doen en leunen op het imago van het modemerk, deze zetten hun merknaam groot op de elastische band. Zulke grote logo’s op de banden maken deze merken en producten eerder mainstream dan premium. Mannenmodezaken in het hoge segment verkochten zelden ondergoed omdat er eigenlijk geen merk was dat aansloot bij de bovenkledingmerken die kwaliteit bieden, authentiek en eigentijds zijn. Dit was voor ons een bevestiging dat er iets ontbrak en heeft ons doen besluiten zelf een premium men’s underwearmerk op de markt te zetten.”

Wat voor marges en verkoopprijzen hanteert Wahts?
“Wahts bevindt zich in het luxe segment. De verkoopprijs verschilt per fit, materiaal, behandeling en stijl en varieert tussen 34 euro en 69 euro. We hanteren een marge van 2.4.”

Hoe beschrijf je de stijl van Wahts?
“Wahts combineert tijdloos design met modern vakmanschap. We maken gebruik van hoogwaardige materialen en stijlvolle kleuren. Met veel oog voor detail en verfijnde afwerking beschrijven we ons product als ‘authentiek, sophisticated en cool’. Er is een vaste collectie en ieder seizoen komen we met fashion updates. De vier lijnen zijn verschillend wat betreft kleurstellingen en details. Zo gebruiken we voor de denim lijn gewassen stoffen voor een vintage look. De nieuwste boxershort met een authentieke ruit heeft een bleekbehandeling gehad om een bijzonder vintage effect te creëren. De casual lijn is veel kleurrijker, aansluitend bij de kleuren van het seizoen en de tailored lijn heeft subtiele kleuren, die goed onder een pak passen. Onze inspiratie halen we uit de internationale trends in de bovenkleding en streetstyle fotografie uit New York, Milaan, Londen en Parijs. Dit sluit aan bij ons credo True style is about personality.”

Wat zijn de zogenaamde Unique Selling Points?
“Ons merk onderscheidt zich ten eerste door de segmentatie van de collectie met het draagmoment als uitgangspunt. De ontwerpen blinken uit door het oog voor detail en afwerking. Zo gebruiken we Italiaanse Mother of Pearl knopen en een superfijne en zachte elastische band. Op de verpakking is geen foto van een model met sixpack te vinden, onze producten zijn als een luxeproduct verpakt, waarbij de verschillende lijnen te herkennen zijn aan de kleur van de doos en de altijd matzwarte deksel. De denim lijn heeft een rode, casual een groene, de tailored lijn een paarse en de sport collectie een blauwe doos.”

Hoeveel verkooppunten heeft Wahts in het binnen- en buitenland?
“Sinds de internationale lancering op de modebeurs Bread & Butter in Berlijn in de zomer van 2012 hebben we ons eerst gefocust op een selectief aantal retailers in Nederland en Duitsland. Wahts ligt op dit moment onder andere bij Frans Boone in Sluis, Hartman & Hartman in het Conservatorium Hotel in Amsterdam en Wildenberg in Eindhoven en enkele Duitse en Oostenrijkse verkooppunten.”

Wat zijn de reacties op het merk?
“Tot nu toe zijn de reacties zeer positief. Wahts ligt bij een aantal gevestigde internationale winkels waar we erg trots op zijn. Deze klanten zijn uitermate ervaren en met recht kritisch. Retailers zijn voor ons heel belangrijk omdat zij het product op waarde weten te schatten en daarmee de juiste ambassadeurs zijn om ons product te verkopen.”

Wat zijn de toekomstplannen voor het merk?
“Wahts is een merk dat zich exclusief focust op men’s underwear. Met onze eigentijdse high-end positionering onderscheiden wij ons duidelijk van andere merken. Wij willen dit op een vooruitstrevende manier verder internationaal uitbouwen. Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van T-shirts, een passende uitbreiding binnen onze expertise. Bovendien is hier veel vraag naar vanuit onze klanten. Ons doel is om de belangrijkste speler te worden in men’s underwear binnen het luxe segment op internationaal niveau.”