TOP

Hoe duurzaam zijn lingerie en ondergoed?

Het Nederlandse ondergoedmerk Saint Basics heeft van Rank-a-Brand het A-label voor duurzaamheid gekregen. Het is daarmee het best presterende label van de 24 onderzochte merken in deze branche. 19 Merken scoren het laagste E-label.

Rank-a-Brand heeft vier ondergoedlabels een ruime voldoende geven als het gaat om duurzaamheid. Het Nederlandse bedrijf Saint Basics voert de lijst aan, maar ook Pants to Poverty en het Duitse merk Minga Berlin doen het goed op gebied van klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden. Ze krijgen het B-label.

 

Biologisch gecertificeerd

 

Uit de rapporten die Rank-a-Brand maakte per onderzocht merk, blijkt dat Saint Basics, Pants to Poverty en Minga Berlin vooral hebben gescoord op gebruik van milieuvriendelijk materiaal; het katoen dat beide merken gebruiken is volledig biologisch gecertificeerd. Daarnaast is alle kleding volledig GOTS-gecertificeerd, wat inhoudt dat er wordt gelet op milieu en arbeidsomstandigheden. 

 

Pants to Poverty en Saint Basics zetten zich volgens het onderzoek bovendien in voor hogere lonen van hun medewerkers. Pants to Poverty heeft een apart project gestart voor een leefbaar loon, dat ver boven het minimumloon ligt.

 

Hunkemöller met hakken over de sloot

 

Lingerieketen Hunkemöller komt met het verkregen D-label net met de hakken over de sloot in de lijst. Het merk wordt beloond voor het lidmaatschap van de Business Social Compliance Initiative en het verminderen van CO2-uitstoot, maar er is volgens Rank-a-Brand nog veel te doen op dit gebied.

 

Het overgrote deel van de ondergoed- en lingeriemerken scoort beneden peil, stelt Rank-a-Brand vast. Björn Borg, Victoria’s Secret, Sloggi, Triumph. Livera en ook Marlies Dekkers hebben het E-label gekregen. Meestal, zo staat in de toelichtingen te lezen, hebben de merken nauwelijks concreet beleid gemaakt voor duurzaamheid.

 

Rank-a-brand lingerie en ondergoed 2015 

 

 

Duurzame kledingmerken

 

Rank-a-Brand doet regelmatig onderzoek naar duurzaamheidsprestaties van kledingmerken. Onlangs nog maakte de organisatie bekend dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse kledingmerken duurzaamheid niet serieus genoeg nemen. Jeansmerken Kuyichi en Kings of Indigo scoren nog het best, ze kregen een B-label.

 

Uit het onderzoek naar duurzaamheid van duurdere merken – 38 premiummerken in totaal – blijkt dat de meeste van deze merken op dit vlak nauwelijks beter presteren dan hun goedkopere concurrenten. COS is het enige merk dat met 13 van de 31 haalbare punten een C-label scoort. Onderaan de lijst bungelen merken als McGregor, Michael Kors en Ralph Lauren.