TOP

H&M verzamelt fors meer gebruikte kleding

Winkelketen H&M heeft afgelopen jaar een dubbele hoeveelheid gebruikte kleding verzameld. Dit is een van de punten uit het duurzaamheidsrapport dat het bedrijf donderdag heeft gepubliceerd.

H&M heeft in 2014 meer dan 13.000 ton textiel verzameld via de inzamelingsactie in de winkel: dat is het dubbele van 2013. Deze hoeveelheid textiel staat gelijk aan 65 miljoen T-shirts. Het doel is dit jaar drie keer zoveel kledingstukken te maken van gerecyclede vezels. Dit is een van de punten uit het duurzaamheidsrapport dat het bedrijf donderdag heeft gepubliceerd.

Worn Again

H&M gaat dit mogelijk maken door in samenwerking met luxeconcern Kering en de start-up Worn Again een technologie te ontwikkelen waarbij katoen en polyester apart van elkaar gerecycled worden. H&M en Kering gaan deze vezels vervolgens gebruiken voor nieuwe kleding. Het ontwikkelen van deze technologie is noodzakelijk omdat ze verwachten dat de vraag naar polyester de komende jaren alleen maar toeneemt, aldus de bedrijven. Petroleum, de grondstof voor polyester wordt echter steeds schaarser.

Duurzaamheidsrapport

In het duurzaamheidsrapport staat ook dat H&M zijn leverancierslijst uitbreid met toeleveranciers. Verder is het bedrijf bezig de Fair Wage Method te introduceren in zijn fabrieken: met deze methode krijgen steeds meer fabrieksmedewerkers eerlijke lonen. In 2018 wil H&M deze methode hebben toegepast bij alle strategische leveranciers.

Ook gaat de keten vanaf eind 2015 waar mogelijk gebruik maken van groene energie. Dit komt neer op 80 procent van hun totale elektriciteitsgebruik. Op dit moment gebruikt het bedrijf voor 27 procent groene stroom.