TOP

De waxjas is het perfecte item voor alle seizoenen

De waxjas is al decennialang het toonbeeld van Britse klasse en ambacht, en wordt momenteel opvallend genoeg omarmd door een nieuwe, jongere generatie. “De meest traditionele modellen worden het liefst oversized gedragen en gecombineerd met raw jeans.”

Foto: Adam Katz Sinding

‘De waxjas hoort bij Britse mannenmode zoals marmelade bij toast hoort’, schrijft het online stijlmagazine Ape to Gentleman in een artikel over waxjassen. Hiermee slaat het platform de spijker op z’n kop, want de jas is door de jaren heen onlosmakelijk verbonden geraakt aan de typisch Britse classy stijl en uitgegroeid tot een gewaardeerd mode-icoon in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten.

Weerbestendig

De oorsprong van het waxen van stoffen gaat terug tot de vijftiende eeuw. In die tijd gebruiken zeelieden, vissers en scheepswerfarbeiders in Engeland, Ierland en Schotland visolie en vet om zeildoeken water- en winddicht te maken. Ook overjassen, lange capes en kledingstukken die zij tijdens hun werk en veelal tijdens onstuimige weersomstandigheden dragen, worden bewerkt. Deze worden inderdaad weerbestendig, maar ook zwaar en stijf bij koud weer. Dit verandert wanneer een paar eeuwen later katoen en lijnzaadolie worden gebruikt, beide veel lichtere materialen. Regelmatig worden de materialen opnieuw ingevet, wat zorgt voor een nieuwe, effectieve beschermlaag en een karakteristieke gele kleur. 

Een waxjas bij Y Project tijdens de Parijse modeweek. Foto: L’Estrop

Prinses Diana

In de vorige eeuw wordt de waxlaag zoals we die nu kennen ontdekt. In de jaren twintig en dertig impregneren diverse gespecialiseerde bedrijven jassen met een verwarmde paraffine waxlaag. Met als resultaat een waterproof én ademende stof – nu vaak uitgevoerd in subtielere kleuren als bruin en groen – die snel aan populariteit wint. Van motor- en paardrijders, boeren en jagers tot aan het leger: allemaal raken ze onder de indruk van de beschermende en sterke waxjassen. Door de jaren heen groeien ze dan ook internationaal uit tot een vaste waarde. Bij werklieden, avonturiers en burgers tot een bont gezelschap van bekende dragers zoals acteur Steve McQueen, guerrillaleider Che Guevara, prinses Diana en James Bond.

Blijvertje

De waxjas blijkt een blijvertje. De multifunctionele en ijzersterke features zorgen ervoor dat steeds weer op de klassieker wordt teruggegrepen. Ook al zijn er inmiddels tal van nieuwe materialen met vergelijkbare voordelen op de markt. De karakteristieke tijdloze stijl en looks, die klasse en een onmiskenbaar outdoorgevoel uitstralen, spelen zeker mee. Niet gek dat de afgelopen jaren waxjassen weer volop hergewaardeerd worden. Outdoormode was al bezig met een opmars, maar als de halve wereld tijdens corona het buitenleven ontdekt, komen ook de fijne waxjassen prominent in beeld. Tel daar de populariteit van de Netflix-serie ‘The Crown’ bij op – waarin aan de lopende band waxjassen worden gedragen – en het succes is compleet. In 2020 zorgt de hitserie voor een plus van maar liefst 196 procent in zoekresultaten én een flinke omzetboost voor het desbetreffende Britse merk Barbour, waarvan waxjassen al decennialang een belangrijke corebusiness vormen.

Uit de collectie van Barbour. Het merk trekt momenteel een veelzijdig publiek aan.

Jonge generatie

Waxjassen trokken de afgelopen seizoenen ook in Nederland bovengemiddeld de aandacht, vertelt Aart de Zeeuw, agent voor Barbour. “Veel mensen hebben tijdens corona een hond gekocht en gaan daar vaak mee wandelen. Dan is een waxjas perfect voor het wisselvallige Nederlandse weer.” Daarnaast valt De Zeeuw nog iets op: waxjassen worden niet alleen goed verkocht bij klassieke winkels en outdoorspecialisten, maar worden ook enthousiast opgepikt door een nieuwe, jonge generatie retailers en consumenten. Aangezwengeld en beïnvloed door de waardering voor heritage, traditie en ambacht, zoals in trendy Japan veelal het geval is. “Waxjassen worden op een nieuwe manier gestyled. De meest traditionele modellen, zoals de Beaufort en Bedale, worden liefst oversized gedragen en gecombineerd met raw jeans.” 

Wax for life

Een mooie, actuele bijkomstigheid is duurzaamheid. Waxjassen gaan – als ze goed worden onderhouden – een leven lang mee. Een jaarlijkse waxbeurt zorgt ervoor dat jassen regen- en windafstotend blijven. Verschillende merken en retailers bieden onderhoudsservices aan. Zo heeft Barbour ‘Wax for life’, waarbij jassen in de Engelse fabriek opnieuw gewaxt en gerepareerd kunnen worden. Binnen het in 2019 geïntroduceerde ‘Re-loved’-programma worden oude jassen ingeleverd (voor een tegoedvoucher), gerecycled en vervolgens opnieuw aangeboden. Dit blijft niet onopgemerkt, want in het voorjaar van 2021 krijgt het merk een Sustainable Fashion Award vanuit het Britse modevakblad Drapers voor de ‘Wax for life’-activiteiten.

Dit artikel verscheen eerder in Textilia magazine.


Neem een abonnement op Textilia en blijf geïnformeerd

Ook de printedities van Textilia ontvangen? Sluit dan nu een totaal abonnement af. 

Naast 24/7 toegang tot alle exclusieve content op de website en het archief, krijg je dan ook het prachtige magazine thuisbezorgd met elk seizoen de allernieuwste kleurkaarten. Daarnaast profiteer je als abonnee van mooie kortingen op trainingen, webinars en events.