TOP

Hema in het rood door rentelasten

Hema maakte gisteren bekend dat het warenhuis in 2008 opnieuw rode cijfers heeft moeten schrijven. Dit komt voornamelijk door de rentelasten op leningen die eigenaar Lion Capital is aangegaan om Hema over te nemen.

De warenhuisketen boekte een nettoverlies van €15 miljoen. Dit is beter dan in 2007: toen noteerde Hema een negatief resultaat van €19 miljoen. Het bedrijfsresultaat in 2008 was wel positief: €91 miljoen tegen €77 miljoen in het voorgaande jaar.

De omzet van Hema steeg met 4% naar €1,1 miljard en dit komt voornamelijk door de opening van nieuwe winkels. De keten verwacht dat de omzet en het bedrijfsresultaat dit jaar verder zullen groeien, maar met een minder percentage dan de afgelopen twee jaar. “2009 belooft een lastig jaar te worden”, voorspelt directeur Ronald van Zetten. “We merken dat de consument door de recessie meer dan ooit kritisch en veeleisend is en we hebben ook te maken met harde concurrentie.”

Hema gaat verder op de ingeslagen expansieweg. Dit jaar wil de keten ten minste vijftig winkels openen, waarvan ook een aantal in het buitenland. In 2008 zijn in totaal 53 nieuwe winkels geopend, waarvan 44 in Nederland, zes in België en twee in Luxemburg. In januari dit jaar betrad het warenhuis de Franse markt.