TOP

HBD lanceert werkpakket ‘crimineel ontbijtje’

Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) lanceerde 13 oktober een gratis werkpakket voor ondernemers met tips en adviezen om winkelcriminaliteit bij personeel onder de aandacht te brengen. Minister Opstelten overhandigde het eerste pakketje aan Nadine Paagman van de gelijknamige boekhandel in Den Haag.

Om het werkoverleg leuker en effectiever te maken introduceert het HBD het ‘crimineel ontbijtje’, een werkpakket waarin allerlei tips, vragen en adviezen zijn opgenomen om winkelcriminaliteit in een personeelsvergadering aan de orde te stellen. Regelmatig werkoverleg met aandacht veiligheid maakt ondernemers en hun medewerkers alerter op het voorkomen van winkelcriminaliteit. Dit is in de detailhandel nog lang geen gemeengoed en als het al gebeurt, is de aandacht voor veiligheid vaak miniem, meent HBD. Om daar verandering in te brengen presenteerde de organisatie een handleiding voor winkeliers en invulling van een werkontbijt rondom het thema veiligheid, oftewel een ‘crimineel ontbijtje’.

Op de agenda
HBD-voorzitter Elrie Bakker benadrukte dat ondernemers en medewerkers in de detailhandel vooral zelf alert moeten blijven en regelmatig moeten trainen. “Je staat liever stil bij leuke klanten en een goede omzet dan bij criminaliteit en onveiligheid. Toch is het zaak dit onderwerp regelmatig te bespreken want alerte ondernemers en medewerkers zijn veel effectiever dan welk camerasysteem dan ook.”

Wat zit er in het pakketje?
Het pakket bestaat uit een uitnodigingsposter voor werkoverleg in de personeelsruimte, een boodschappenlijstje, een agenda voor het overleg, een handleiding met aanwijzingen voor de aanpak, een leuke werkvormen (quiz, stellingen, dilemma’s) met tips en achtergrondinformatie, een voorbeeld afsprakenlijst en een lijst met suggesties om met het thema door te gaan. Bestel op de site van het HBD een gratis werkpakket.

Het ochtendprogramma Vandaag de Dag maakte een reportage over het ‘criminele ontbijtje’.