TOP

Grote winkels Forever 21 hebben het moeilijk

Om nog rendabel te kunnen zijn, moet Forever 21 de grootste vestigingen verkleinen. Ook wil het bedrijf geld lenen om te kunnen blijven groeien.

De Amerikaanse kledingketen Forever 21 heeft er moeite mee om haar grootste winkels winstgevend te houden. De grootste winkel is ruim 15.000 vierkante meter, gemiddeld zijn de winkels 3500 vierkante meter. Zulke oppervlaktes zijn enorm duur in Amerikaanse steden waardoor Forever 21 maar moeilijk rendabel blijft.Dit meldt de Wall Street Journal. Forever 21 is in gesprek met verhuurders om de winkels te verkleinen. Ter vergelijking, de Amsterdamse vestiging is 4500 vierkante meter.

Winkel gesloten

Ook in Europa zijn de grote winkels soms niet meer winstgevend te exploiteren In de Duitse stad München zal het filiaal van Forever 21 sluiten, waarschijnlijk al eind september. Forever 21 houdt dan nog 5 Duitse winkels over, en in oktober open er weer twee nieuwe vestigingen in Bochum en Dortmund.

Klantverlies

Forever 21 richt zich vooral op tieners maar de afgelopen jaren is de verkoopprijs van goedkope tienerkleding consequent gezakt. Bovendien verliest de keten steeds meer klanten doordat jongeren niet meer naar grotere ketens gaan omdat ze uniekere kledingstukken willen.

Omzet

De verkoop op grotere oppervlakten is gedaald waardoor de keten haar kleine groei momenteel alleen te danken heeft aan bijkomende (kleinere) winkels. Dit jaar verwacht Forever 21 een omzet van 4.7 miljard dollar, een stijging van 10 pocent ten opzichte van vorig jaar. Een toename dus, maar de enorme groei van de afgelopen jaren vlakt wel af. Tegen 2017 richt Forever 21 zich op een omzet van 8 miljard dollar. Om daar te komen zal de keten wereldwijd honderden nieuwe verkooppunten moeten openen.

Lening

Op dit moment is Forever 21 in gesprek met zakenbank Wells Fargo en TPG Capital voor een mogelijke lening van 150 miljoen dollar. Dat geld is bedoeld voor een verdere expansie in Zuid-Amerika, en om een aantal huurovereenkomsten van onrendabele winkels in Europa te verbreken.