TOP

Grote modeketens halen nazi-kleding uit winkel

H&M, V&D en Topman; alle drie hebben in de afgelopen weken een item uit de rekken moeten halen omdat de afbeelding iets te maken had of een verwijzing kon zijn naar de nazi-geschiedenis.

Eerst was het H&M dat een T-shirt uit de collectie haalde. Op het mannenshirt was een doodshoofd te zien midden in een Davidsster. Volgens de klagers was dit anti-semitisch. De Zweedese modeketen haalde het t-shirt uit de rekken en bood excuses aan: “We willen ons verontschuldigen tegenover iedereen die we hiermee tegen de borst hebben gestoten,” aldus een woordvoerder van H&M.

Wehrmacht-uniform

Daarna was V&D aan de beurt met een T-shirt. Daarop stond een hond afgebeeld die een Duits Wehrmacht-uniform uit de Tweede Wereldoorlog droeg. Op sociale media werd er door sommige reaguurders schande van gesproken, waarop V&D het T-shirt uit de winkels en de webshop verwijderd. Een woordvoerder liet weten: “We zijn ons onvoldoende bewust geweest van de aard van de afbeelding.”

SS-symbool

En op maandag werd bekend dat ook het Britse broertje van Topshop, Topman, bakzeil moest halen met een kledingitem. Dit keer was het een jas waarop een SS-symbool te zien was. Het gaat om een jack uit de Horace-lijn Topman. Op de jas staat onder andere een Odal-rune. Dit teken was het embleem van een divisie van de Waffen-SS, de elitetroepen het Duitse leger. Topman bood uiteraard excuses aan.