TOP

Gros van winkeliers betaalt huur niet, Bijenkorf opent deuren weer en Zegna presenteert zomercollectie digitaal

De meerderheid van de winkeliers heeft de huur nog niet betaald, de warenhuizen van de Bijenkorf zijn weer open en mannenmodemerk Ermenegildo Zegna presenteert de zomercollectie voor 2021 digitaal. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 28 april.

Gros van winkeliers betaalt huur niet

Het gros van de winkeliers heeft de huur van de maand april nog niet betaald, meldt BNR. De nieuwszender deed navraag bij twee grote vastgoedadviseurs en daaruit blijkt dat grofweg 70 procent van de winkels en horecazaken de huur van april nog niet heeft voldaan. Over het algemeen betalen huurders van grote winkelformules beter dan kleinere ondernemers, ziet adviseur Cushman & Wakefield. Daarnaast spelen locatie en het type winkel een rol; winkeliers in wijkwinkelcentra voldoen beter aan hun betalingsverplichting dan die in grotere winkelstraten. Dat komt volgens een woordvoerder van Cushman & Wakefield doordat veel winkels in kleine centra en dorpen open zijn en mensen er daar hun dagelijkse boodschappen doen.

De Bijenkorf gooit deuren weer open

De winkels van De Bijenkorf openen op woensdag 29 april hun deuren weer, nadat ze op 17 maart op slot gingen om te voorkomen dat het coronavirus zich verder kon verspreiden. Dat meldt De Bijenkorf in een persbericht. In de winkels zijn diverse veiligheidsmaatregelen van kracht, zoals de 1,5 meter afstandsregel, het beperken van het aantal klanten tegelijkertijd in de winkels en plexiglas schermen geïnstalleerd op de kassa’s. Veiligheidscoördinatoren houden toezicht op naleving van de regels.

Ermenegildo Zegna presenteert nieuwe zomercollectie digitaal

Nu door corona ook de catwalkshows zijn gecanceld, werkt mannenmodemerk Ermenegildo Zegna aan een digitale presentatie van de nieuwe zomercollectie van de luxelijn Ermenegildo Zegna XXX. Dat meldt Fashionnetwork. Creatief directeur Alessandro Sartori zegt dat de show plaatsvindt in een speciale, digitale beleving. “Het wordt bijna een digitale film”, legt hij uit. “Een mix van live optredens met een vooraf opgenomen omgeving.” Het modehuis staat bekend om zijn grote avondshows in een bijzondere omgeving. Nu plant hij de show van juli waarschijnlijk vroeg in de middag, waarmee hij een wereldwijd publiek kan bereiken in Azië, Europa en Noord-Amerika. Er komen zoals gewoonlijk in totaal 45 tot 50 looks voorbij.

Webshops plussen in deze coronacrisis

Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land zien webshops hun omzet explosief stijgen blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK, zo meldt de NOS. In de week van Pasen was er een plus van 72 procent, wat neerkomt op tientallen miljoenen euro’s omzet meer dan in dezelfde week vorig jaar. De stijging betreft winkels in non-food; die profiteren ervan dat mensen thuis werken en leven.  “Alles wat met doe-het-zelf te maken heeft, de tuin, entertainment als spelletjes, gaat echt enorm goed”, zegt directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. “Ook het thuis werken zorgt voor enorme verkopen, van bijvoorbeeld muizen, bureaustoelen, printers, laptops en koptelefoons. Sommige online winkels krijgen het niet aangesleept.” Webwinkels in de toerisme beleven juist dramatische tijden en in de mode is het beeld wisselend. Voor luxe kleding hebben consumenten volgens Jongen even geen belangstelling. Pyjama’s, joggingbroeken, ondergoed en makkelijke schoenen worden wel verkocht.

Golf van faillissementen verwacht

Het aantal bedrijven dat op de fles gaat, stijgt in april naar ruim boven de 400, voorspelt faillissementen.com. Het zal geen verrassing zijn in deze tijd waarin veel handel stilligt, dat april de maand met de meeste faillissementen dit jaar is. Hier blijft het niet bij, zegt Hans Pragt van de website tegen BNR. Pragt denkt dat dit waarschijnlijk het startschot is van een veel grotere faillissementsgolf. “Wij tellen ook de eenmanszaken mee, dat doet het CBS niet”, zegt hij. De piek komt volgens hem later. “’De piek van het aantal faillissementen komt altijd na de crisis, de gevolgen van de crisis in 2008 zagen we pas in 2012. Een stijging is zeker.”