TOP

Groot succes: Textilia Institute – Trendpresentatie zomer 2012

Een spannend, nieuw zomerseizoen staat weer voor de deur. Wat zijn de belangrijkste kleurgroepen? Wat zijn de stijlen en zomertrends voor 2012? Op maandag 6 juni 2011 organiseerde Textilia Institute in samenwerking met Intres, één van de grootste retail service organisaties voor non-food detailhandel in Nederland, Trendpresentatie Zomer 2012. Nieuwe retailconcepten, producten, stijlgroepen en design werden door de bekende trendwatcher Jan Agelink in Brandboxx Almere voor ruim 125 bezoekers gepresenteerd.

ti

 

 

Jan Agelink benadrukt dat ‘craft’ (oftewel ambacht, handmatigheid en authenticiteit) volgende zomer heel belangrijk wordt. Het gaat over een nieuw soort nostalgie met een twist, waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe techniek. In toonaangevende buitenlandse steden zijn de buurtwinkels sterk in opkomst. Een andere belangrijke ontwikkeling is: de groene stad. Sinds 2008 woont de helft van de wereldbevolking in steden.

Jan Agelink ziet voor zomer 2012 twee duidelijke statements: de kleurcombinatie rood-wit-blauw, oftewel de nautische trend, en de 70’s stijl met hippie-achtige outfits en een flared silhouet.

Er zijn 6 thema’s:

1. Cotton Club:

Geïnspireerd op de romantische rock ‘n roll van de klassieke nachtclubs, Josephine Baker en Charlie Chaplin. De stripheld Kuifje zorgt voor een terugkeer van de  knickerbocker en een preppy of old navy-stijl met streepjes en ruitjes, loafers, vlinderdasjes, bretels en vestjes.

De chino wordt strakker, maar ook ruimer. De damescollecties zijn gebaseerd op de Flapper-girls, met mannenpakken voor dames, krullen, hoge tailles, dunne ceintuurs, strohoedjes, bohémien en exotische prints, historische accessoires. Sjaals zijn belangrijk, ook als materiaal voor jurken en rokken. De kleuren: champagne, poedertint, donker rood, donker oker, paars en flessegroen.

De vrouwenschoenen hebben veel details, er zijn brogues, espadrilles met sleehakken, plateausandalen en shooties. Voor mannen zijn de schoenen stevig en klassiek, veel midcut en hogere modellen, bootschoenen.

2. Design it yourself:

Geïnspireerd door de goudzoekers, houthakkers en mijnwerkers. Met ambachtelijke en zelfgemaakte producten, Amerikaanse workwear en grungy streetwear. Verweerde jeansstoffen, binnenstebuiten denim, Mao-jasjes, anoraks, blauw-wit-rode blokruiten, industriële uniformen, ¾ skinny’s met een omslag voor vrouwen en cargoshorts voor mannen. Sneakers van textiel of een mix van textiel en leer. Upcycling: van verschillende producten wordt één product gemaakt.

3.  Popcult:    

Beïnvloed door de jaren ’70 en ’80 (die weer is geïnspireerd op de jaren ’20 en ’30 ), de retro-futuristische disco/punkstijl van David Bowie, Fong Leng en Mathilde Willink. A-lijnen, boothalzen, hogere tailles, a-symetrische jumpsuits, monokini’s. Bruin wordt tone in tone gebruikt. Colourblocking. Kleuren: oranjerood, tomatenrood, beige en limegroen. Punk de luxe-accessoires. Strepen, ook op schoenen, fineerprints op schoenen, brogues op een espadrillezool. Dégradé en stripachtige 3D-prints, rechte broeken voor vrouwen. 

4. Oase:

Romantische eenvoud, naturel, ontkleurde, vergrijsde outfits, gepatchte denim, heupflares, gypsie folklore, Hollie Hobby-roesjes, schortjurkjes, gehaakte vestjes, borduursels matras- en bakkersstreepjes, keuken- en bakkersruiten, paisley’s, voor mannen bandplooishorts en shorts met BB-ruitjes. Boomgaardprints voor vrouwen. Bloemenprints ook voor espadirilles. Drawstringbroeken- en shorts.

5. Crusoe:

Piratenlook, Copacabana safari, hippiestijl met tie dye- en Ikatstoffen, aquarel, Hof van Eden- en palmprints. Kolonistenstijl-parka’s. (Gekreukte) chino’s voor mannen. Voor vrouwen: harem- en capribroeken, ¾ jumpsuits en skinny cargo’s. Geknoopte en gelaagde stoffen, suede jasjes en laarsjes. Etnische bootschoenen en espadrilles met leren uppers, plateaus en sleehakken, gebreid suede in schoenen, indianenstijl met franjes en/of kraaltjes, ook voor schoenen. Loafers in exotische kleuren voor mannen. Groene en blauwe tinten.

6. De virtuele tuin:

Transnatural: de natuur wordt op een andere manier benaderd. Netwerken worden steeds belangrijker. Met sportswear-achtige kleding, hoekige geometrische vormen, high end plisséstoffen, surrealistische kleurschakeringen, natuur- en X-ray-prints, mousseline en voile,hout als materiaal voor accessoires: schoenen met houten zolen, gecombineerde materialen. Kosmoskleuren en witte tinten.   

Ook voor het volgende inkoopseizoen organiseert Textilia Institute, in samenwerking met Intres, Trendpresentatie Winter 2013. Houd de website in de gaten voor meer informatie!

Textilia Institute organiseert dit jaar nog meer inspirerende workshops, bekijk het aanbod, noteer alle data in je agenda en blijf ook op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de dynamische modewereld. 

 

brandboxx