TOP

‘Groei voor Kalverstraat gevaarlijk’

Het aantal passanten in de Kalverstraat is de afgelopen jaren fors toegenomen. Een verdere groei is volgens Locatus niet wenselijk.

Op een gemiddelde zaterdag bezochten dit jaar ruim 73.000 mensen de Kalverstraat in Amsterdam. Dat blijkt uit telingen van Locatus, een bedrijf dat winkelgebieden in kaart brengt. In 2013 stond de teller nog op 62.000 mensen. In 2012 bezochten ‘slechts’ 50.000 mensen de Kalverstraat op een gemiddelde zaterdag. Vanaf 2002 schommelde de teller tussen 50.000 en 60.000.

Zara en Forever21

Volgens Gertjan Slob, onderzoeker bij Locatus, is Amsterdam de afgelopen jaren veranderd. “Een jaar of tien geleden was de stad internationaal gezien een non-bestemming voor mensen die wilden winkelen. Er was simpelweg geen interessant aanbod. Nu zijn er betere winkels gekomen, een ontwikkeling die gaande is in de hele stad. Denk bijvoorbeeld aan Apple, Starbucks, Zara en Forever21. Dat trekt mensen”, aldus Slob tegen Het Parool. De extra groei van de laatste jaren heeft geen evenredige omzetgroei met zich meegebracht.

Te druk

Volgens Slob is voor de Kalverstraat het maximum bereikt. Op sommige momenten kan er nu al niemand meer bij. Vorig jaar werd de Kalverstraat tussen kerst en oud en nieuw zelfs twintig minuten afgesloten omdat er zóveel mensen op straat waren dat klanten de winkels niet meer uit konden. Als de straat nog drukker wordt zal dat gevaarlijk worden en zal de Kalverstraat de aantrekkingskracht op het winkelend publiek verliezen.

Amsterdam en Europa

Ook de Leidsestraat werd de afgelopen jaren flink drukker. Waar Locatus er voorheen 40.000 à 50.000 passanten telde, zijn dat er dit jaar bijna 60.000. De drukste straten van Europa zijn de Zeil in Frankfurt (135.000 passanten op een gemiddelde zaterdag) en Covent Garden in Londen (106.500 passanten op een gemiddelde zaterdag). Ook de Corso Vittorio Emanuele II in Milaan (100.900), de Schildergasse in Keulen (99.100) en de Meir in Antwerpen (93.400) scoren hoog. Deze straten zijn vrijwel allemaal aanmerkelijk breder dan de Kalverstraat. Qua passanten eindigt de Kalverstraat op de twaalfde plek.

Lees ook: Huurprijs Kalverstraat stijgt naar 2.900 euro per vierkante meter