TOP

Global Denim Awards 2015 voor Sartoria Diletto

De Italiaans/Duitse ontwerper Andrea Diletto heeft met zijn label Sartoria Diletto de Global Denim Awards 2015 gewonnen. De handgemaakte collectie produceerde hij samen met jeansproducent Candiani Denim.

Een lange coat, colbert, gilet, lange wijdvallende pantalon en zelfs een knickerbocker voor de man: voor zijn capsulecollectie voor de Global Denim Awards 2015 laat Andrea Diletto (21) zien dat jeans meer dan een casual product kan zijn. “Ik wilde bewijzen dat denim ook een uitzonderlijk luxeproduct kan zijn”, vertelt Diletto na afloop van de show. “En dat is gelukt door de perfecte combinatie van mijn ambachtelijke kleermakerstechnieken en de ervaring en technische vaardigheden van Candiani.”

Ontdekken

Voor zijn deelname aan de tweede editie van de Global Denim Awards 2015 had de in Duitsland geboren en getogen Diletto nog nooit met jeans gewerkt. Er viel voor de ontwerper dus veel te ontdekken aan de denimstof, want in het dagelijks leven heeft hij in Milaan zijn eigen maatpakkenbedrijf en werkt hij vooral met luxe materialen als kasjmier en andere fijne wolsoorten. “Ik heb veel geëxperimenteerd, ja”, bekent hij.

Optiek van wol

Samen met Candiani ontwikkelde Diletto even bijzondere denimmaterialen. Zo werd stof geweven met een traditionele weefmachine die in maar liefst 9 uur 2,5 meter stof produceerde. Denim werd behandeld met speciale brushtechnieken om het de optiek van wol te geven en er is gebruik gemaakt van 100 procent gerecyclede vezels. “We hebben van elkaar geleerd”, zegt Simon Giuliani, marketing manager bij Candiani. “Wij zijn in de wereld van bespoke maatkleding gedoken en wij hebben Andrea laten zien wat er met moderne technieken, zoals het milieuvriendelijke laserfinishen, allemaal mogelijk is.”

Beste materiaal

De ontwerper wint een geldprijs van 10.000 euro en zijn collectie is te zien tijdens de sourcingbeurs Kingpins in Amsterdam, New York en Hong Kong en de Amsterdam Denim Days, van 11 tot en met 17 april 2016. Daarnaast werd de Italiaanse denimproducent Berto Industria Tessile bekroond met de award voor het meest innovatieve materiaal.

Nederlandse genomineerden

De Nederlandse genomineerden voor de Global Denim Awards 2015 waren Maison the Faux, Alexandra Frida, John-Randy Anthony en het ontwerpersduo Thrinhbecx (de laatste twee zijn net afgestudeerd aan respectievelijk de Jean School Amsterdam en Artez in Arnhem). Andere geselecteerden zijn: Michael Seiter uit Zwitserland, Studiopretzel uit Italië, Gülçin Çengel uit Turkije.

Jury

De jury bestond dit keer uit ‘de godfather van de jeans’ Adriano Goldschmied, oprichter van onder meer Diesel, Replay en Goldsign, Amy Leverton, jeansconsultant en auteur van het boek Denim Dudes, Menno van Meurs, mede-oprichter van de Amsterdamse jeanswinkel Tenue de Nîmes en Pierre Morisset, hoofd designer bij G-Star Raw en uitvinder van het iconische model, de Elwood. Global Denim Awards is een initiatief van HTNK Fashion recruitment & consultancy, House of Denim en de Kingpins Show en wordt mede mogelijk gemaakt door e3.

Global Denim Award 2015 3

Andrea Diletto (met de cheque in handen) viert feest met zijn modellen en mede-initiatiefnemer Mariette Hoitink van HTNK Fashion recruitment & consultancy (2e van links).

Global Denim Award 2015 2

Diletto met zijn modellen.

Global Denim Award 2015

Sartoria Diletto combineert Italiaanse kleermakerservaring met nieuwe technieken.

Global Denim Award 2015 4

Niet gewonnen, maar de collectie van Alexandra Frida was desondanks een van de smaakmakers. 

Global Denim Award 2015 5

Een outfit uit de collectie van John-Randy Anthony, die onlangs afstudeerde aan de Jean School.