TOP

GFK: mannenmodebestedingen -8% in september

September 2011 was een slechte maand voor de modebranche in Nederland. De bestedingen aan mode daalden in deze maand met maar liefst 14% ten opzichte van september 2010. De bestedingen aan mannenmode daalde met 8%.

De gedaalde kledinguitgaven in september zijn volgens de cijfers van Gfk Panel services veroorzaakt door een daling van het aantal gekochte stuks (-16%). Het gemiddeld besteed bedrag is stabiel gebleven. Zowel bij de zelfstandige modezaken (-17%) als bij de overige aankoopkanalen (-13%) werd minder besteed aan kleding.

 

Kwartaal

Gekeken naar de periode juli t/m september 2011 zijn de kledinguitgaven met 7% gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. Ook over deze periode is te zijn dat het aantal gekochte stuks is gedaald, terwijl het gemiddeld besteed bedrag steeg.

 

Hogere prijzen

Zowel aan vrouwenmode (-7%), mannenmode (-8%) en kindermode (-5%) zijn de bestedingen gedaald. In alle segmenten werden minder stuks gekocht, maar wel tegen een hogere gemiddelde prijs. Het segment bodyfashion staat er dit kwartaal het ‘beste’ voor in vergelijking met de andere segmenten, maar ook hier zijn de bestedingen licht gedaald (-3%).