TOP

GfK Maandcijfers: een piepkleine plus in augustus

Nederlandse consumenten die in augustus sportkleding kochten, hebben op de koopjes gelet. Het aantal gekochte stuks steeg met vijf procent ten opzichte van augustus vorig jaar, maar het gemiddeld besteed bedrag is gedaald. Al met al kon aan het eind van de maand augustus worden geconcludeerd dat de bestedingen aan sportkleding met 1 procent zijn gestegen.

De kleine stijging in de bestedingen in augustus heeft de slechte maanden juni en juli niet kunnen compenseren. In het kwartaal juni/juli/augustus zijn de bestedingen in Nederland aan sportkleding verder afgenomen (-13 procent) ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. Deze daling wordt veroorzaakt door een daling in het aantal gekochte stuks in combinatie met een lichte daling van het gemiddeld besteed bedrag.

 

Bestedingen per doelgroep

Vooral de bestedingen aan vrouwensportkleding laten de afgelopen maanden een negatieve trend zien op kwartaalbasis. Ook het kwartaal tot en met augustus 2011 sluit hierbij aan: de bestedingen zijn wederom gedaald (-20 procent). Evenals de vorige maanden wordt deze daling vooral veroorzaakt door een afname in het aantal gekochte stuks. Het gemiddeld besteed bedrag aan sportkleding voor vrouwen is licht gedaald.

 

Ook de bestedingen aan mannensportkleding zijn het afgelopen kwartaal gedaald (-8 procent). Deze daling wordt veroorzaakt door een daling van het aantal gekochte stuks. Het gemiddeld besteed bedrag aan sportkleding is stabiel.

 

Ten slotte zijn ook de bestedingen in het segment kindersportkleding in het kwartaal tot en met augustus 2011 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder gedaald (-7 procent). Het gemiddeld besteed bedrag per artikel is gedaald, wat de daling in deze markt verklaart. Het aantal gekochte stuks is namelijk stabiel gebleven.