TOP

GFK: kledinguitgaven april -6%

De bestedingen in Nederland aan mode zijn in de maand april 2010 gedaald (-6%) ten opzichte van april 2009. Dat blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau GFK.

De daling van de modebestedingen in april 2010 werd volgens GFK vooral veroorzaakt door een daling van het aantal gekochte artikelen (-4%), het gemiddeld besteed bedrag is slechts licht gedaald. Bij zelfstandige modezaken zijn de bestedingen licht gedaald (-2%).

Het gemiddeld besteed bedrag bleef hier stabiel, maar het aantal gekochte stuks daalde licht. De bestedingen bij de overige aankoopkanalen zijn harder gedaald (-8%), zowel door een lager aankoopbedrag als door minder gekochte stuks.

Kwartaalcijfers
n het kwartaal februari t/m april 2010 bleven de bestedingen stabiel ten opzichte van dit kwartaal in 2009. Het aantal gekochte stuks is gestegen; het gemiddeld besteed bedrag is gedaald. Alleen in het segment mannenmode zijn de bestedingen gedaald (-5%), vooral doordat er minder stuks werden gekocht.

De bestedingen aan vrouwenmode zijn gestegen (+4%). Er werden meer, maar wel goedkopere stuk gekocht. In het segment kindermode stegen de bestedingen om dezelfde reden met hetzelfde percentage. De bestedingen aan bodyfashion zijn eveneens gestegen (+5%). Ook hier werden meer stuks gekocht, voor een lager gemiddeld besteed bedrag.