TOP

Gevolgen recessie: ondernemers zoeken hulp

Biij de Kamer van Koophandel en MKB Nederland hangen steeds vaker bezorgde ondernemers aan de lijn en de balie. Ze vrezen dat ze door de economische malaise werknemers moeten ontslaan.

Banken zijn steeds terughoudender in het verstrekken van kredieten, dat tot grote onrust leidt bij ondernemers. Uit een rondgang van dagblad Metro blijkt dat zij steeds vaker de telefoon pakken voor hulp. Jos van der Vegt van de Rotterdamse Kamer van Koophandel zegt hierover: “Ondernemers geven aan dat er snel wat moet gebeuren omdat ze anders mensen moeten ontslaan. Ze staan vaak geëmotioneerd aan onze balie.”

Directeur van de Servicedesk MKB Nederland, Willem Overbosch, schat dat 25 tot 30 procent van de telefoongesprekken direct met de crisis te maken heeft. “Ondernemers die hun zaak moeten sluiten, willen bijvoorbeeld weten hoe ze van hun huurcontract af kunnen komen.” Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) krijgt zelfs zo veel hulpvragen dat het nieuw personeel moet aantrekken. Algemeen directeur Klaas Ooms: “In maart verwacht ik een nog grotere toestroom.”