TOP

Gereformeerde school stelt kledingcoaches aan

Op een middelbare school in Kesteren lopen voortaan kledingcoaches rond die de roklengte van de leerlingen keuren.

Bij tropische temperaturen trekken veel meiden de minirok uit de kast. Alleen voor leerlingen van het Van Lodenstein College in Kesteren is dit sinds kort geen optie meer. Korte rokjes zijn op deze gereformeerde school verboden. Doet een leerling dit toch? Dan kan zij rekenen op een gesprek met één van de vier aangestelde kledingcoaches.

Te korte rokjes

Meisjes in een rok en jongen in een broek en een overhemd, t-shirt of trui: ook wel de gebruikelijke reformatorische kledingvoorschriften. De middelbare school houdt zich aan deze regels om zo het ‘verschil tussen man en vrouw’ uit te drukken. Ook al schendt geen enkele leerling de rokjesplicht, toch vindt de school dat sommige leerlingen het klaslokaal in wel erg korte rokjes betreden.  Daarbij weet de schoolleiding dat er door buitenstaanders ‘met verbazing wordt gekeken naar hoe enkele leerlingen erbij lopen’.

Daarom wil de scholengemeenschap ‘vriendelijk, maar toch ook duidelijk optreden’ tegen de leerlingen die ‘niet netjes’ in de les verschijnen. Dit schrijft de school in een brief aan de ouders, die werd doorgespeeld naar nieuwswebsite CIP.nl, Christelijk Informatie Platform en het dagblad Trouw.

Leerlingen die toch verschijnen in een te kort rokje krijgen een gesprek met een kledingcoach. Deze maakt met de leerling de afspraak dat het betreffende kledingstuk de volgende dag niet meer wordt gedragen. Doet de leerling dit wel? Dan worden de ouders uitgenodigd voor een gesprek.

Geen sprake van ‘kledingpolitie’

De bestuursvoorzitter  van de middelbare school, Willem de Potter, was niet op de hoogte van het aanstellen van de coaches in Kesteren. Hij wil niet reageren op brieven die de school aan de ouders stuurt. “Dan komt de nadruk te liggen op dat ene onderdeel. Ons beleid is veel breder.” De school probeert op een positieve manier aandacht te besteden aan het ‘mooie van kleding’. “We geven bijvoorbeeld al jaren workshops. Natuurlijk, ook reformatorische jongeren zoeken de grenzen op”,  vertelt Potter. Hij vindt wel dat er van kledingpolitie absoluut geen sprake is.

Skinny jeans

Ook op een Amerikaanse school in North Dakota heeft een middelbare school een verbod ingesteld op een bepaald kledingstuk. Meiden mogen geen yogabroeken, skinny jeans en leggings meer dragen onder schooltijd. Het hoofd van de school denkt dat dit ervoor zorgt dat leraren en medeleerlingen niet worden afgeleid door te strakke kleding. Jongens zouden zich op deze manier beter kunnen concentreren.