TOP

Georganiseerde winkelcriminaliteit kost Europa miljarden

Winkeliers in Europa lijden jaarlijks 7,6 miljard schade door rondtrekkende bendes, waarvan 250 euromiljoen euro in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek dat Detailhandel Nederland en de Belgische winkeliersorganisatie UNIZO.

Het onderzoek, gepresenteerd aan de Europese Commissie, onderscheidt ruwweg twee typen bendes. Enerzijds zijn er criminelen die in korte tijd toeslaan in een bepaald land en vervolgens over de grens verdwijnen. Anderzijds zijn er criminelen die ergens een lange periode verblijven. Een nieuwe trend daarbij is dat zij onderdak vinden bij familie en vrienden die zich daar permanent gevestigd hebben.

Aanpak
Ondanks de enorme schadepost valt de aanpak ervan Europees gezien tussen wal en schip. Detailhandel Nederland pleit voor een grensoverschrijdende aanpak. Patricia Hoogstraaten van Detailhandel Nederland: “Detailhandel Nederland is niet tegen Europa, maar de Europese Unie moet wel haar verantwoordelijkheid nemen en deze groeperingen hard aanpakken. Wij hopen dat dit onderzoek aan de Europese agendering kan bijdragen”.

Samenwerken
Het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Detailhandel Nederland doet een aantal aanbevelingen om de bendes op te rollen. Nationale politie- en justitiediensten moeten veel beter samenwerken in de strijd tegen rondtrekkende bendes, waarbij voor organisaties zoals Eurojust en Europol een belangrijke ondersteunende rol is weggelegd. Ook is een Europees strafblad nodig. Dat schrikt potentiële dieven af omdat zij dan van bijvoorbeeld de Nederlandse arbeidsmarkt uitgesloten kunnen worden.

Reacties
Detailhandel Nederland krijgt steun van Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) die het rapport woensdag in ontvangst neemt. Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD):  “Door het wegvallen van de Europese binnengrenzen is effectieve grensoverschrijdende samenwerking van politie en justitie cruciaal. Lidstaten moeten de aanpak van winkelcriminaliteit veel meer als prioriteit bestempelen. Europa kan een rol spelen in de coordinatie. Een idee is bijvoorbeeld het aanwijzen van een ‘speciale’ officier van justitie op Europees niveau, belast met grensoverschrijdende criminaliteit, teneinde de communicatie tussen politie en justitie in de verschillende EU-lidstaten te optimaliseren.”

Sabine Zwaenepoel, Europese Commissie: “Het nieuwe rapport van Detailhandel Nederland focust met recht en reden bovenal op de nationale politie en justitiële machten die een voortrekkersrol moeten spelen in de bestrijding van de criminaliteit, ook deze vorm van criminaliteit. Europol kan en moet hierbij meer betrokken worden vanwege het grensoverschrijdend karakter van misdaden gepleegd door rondtrekkende benden uit Oost en Zuid-Oost Europa”, aldus Sabine Zwaenepoel, plaatsvervangend hoofd van de eenheid strijd tegen georganiseerde criminaliteit van het directoraat voor vrijheid, veiligheid en gerechtigheid van de Europese Commissie.