TOP

Genomineerden Dutch Design Awards bekend, Van Herpen maakt jurk van cacaoschillen en bezoek winkelgebieden gedaald

De genomineerden van de Dutch Design Awards zijn bekend gemaakt, modeontwerper Iris van Herpen maakt een speciale jurk van cacaoschillen en het bezoek aan de Nederlandse winkelgebieden is gedaald. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 6 juli.

Foto: Magnum Vegan Dress x Iris van Herpen / Gio Staiano

Genomineerden Dutch Design Awards bekend

De jury van de Dutch Design Awards 2022 heeft de genomineerden bekend gemaakt en in de categorie Fashion zijn er drie potentiële winnaars uitgekozen. Dat zijn Studio David Laport voor zijn tiende collectie ‘Local Vegetation’, verder Yamuna Forzani voor zijn project ‘The Utopia Ball x Fashion Show’ en tot slot Antoine Peters voor zijn expo ‘Space Garments in het Bonnefanten Museum’. Dat meldt de organisatie op zijn website. De winnaar wordt in oktober bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week van 22 tot en met 30 oktober. De award wordt uitgereikt sinds 2003. Dit jaar is Textilia’s trendwatcher Methtap Güngörmez een van de juryleden.

Van Herpen maakt jurk van cacaoschillen

Modeontwerper Iris van Herpen heeft een veganistische haute couture jurk ontworpen die is gemaakt van overgebleven cacaoschillen. Dat staat in een persbericht. De jurk is gemaakt in samenwerking met ijscomerk Magnum, dat ook de schillen leverde die het overhoudt van productie. Van Herpen presenteerde de jurk tijdens Paris Fashion Week tijdens haar 15e verjaardagsshow . De zogeheten Magnum Vegan Dress is gemaakt met behulp van een driedimensionaal ontwerp, waarin meerdere duurzame materialen zijn verwerkt. Met behulp van 3D-printtechnologie zijn de cacaoschillen verwerkt tot volledig biopolymeer materiaal.

Dress for Success Amsterdam naar WFC

Dress for Success Amsterdam is verhuisd naar het World Fashion Centre (WFC) in Amsterdam. Deze move past bij de plannen van WFC-eigenaar MRP om het modecentrum te transformeren naar een plek met een mix van wonen, werken en ontmoeten met ruimte voor commerciële en sociaal maatschappelijke functies, zo meldt het in een persbericht. Dress for Success helpt Amsterdammers met een kleine beurs aan passende sollicitatiekleding op de weg naar economische zelfstandigheid. In de afgelopen 12 jaar heeft Dress for Success Amsterdam zo duizenden mensen uit de hoofdstad en omgeving geholpen met een start op weg naar economische zelfstandigheid door het gratis verstrekken van een kledingset.

Bezoek winkelgebieden gedaald

Nederlandse winkelgebieden krijgen minder bezoekers. Vergeleken met de tweede helft van 2021 jaar, nam het aantal bezoekers in de eerste helft van dit jaar met 3 procent af, zo meldt BNR op basis van cijfers die de nieuwszender opvroeg bij databedrijf Resono. Volgens retaildata-expert van dat bedrijf Remco Bron was de verwachting tegenovergesteld: “We hadden een grotere stijging in de binnensteden verwacht. Daar zien we een stijging van 2,2 procent, maar we zien in de twintig grote steden echt flinke verliezers en winnaars. Het is heel grillig hoe die groei gaat.” Er zijn wel verschillen in herstel tussen de verschillende steden. Zo blijkt dat Amsterdam beter herstelt dan Rotterdam. Sectorspecialist Dirk Mulder van ING zegt dat dat met toerisme te maken heeft. “Voor corona koos de consument voor recreatief winkelen of bestemmingswinkelen. Tijdens corona verdween het recreatieve winkelen. We zien herstel waarin wel meespeelt dat veel toeristen zijn weggebleven, dus dat speelt wel mee in het herstel van de steden.”