TOP

Gemeenten kiezen massaal voor wekelijkse koopzondag

Het animo voor koopzondagen stijgt. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Algemeen Dagblad. In 75 gemeenten zijn winkels elke zondag open, terwijl de Eerste Kamer moet nog akkoord gaan met de nieuwe wetgeving die opening van winkels op zondag toestaat.

Officieel mogen alleen winkels in steden die toeristisch zijn elke zondag openen, maar niet elke gemeente houdt zich aan deze regel. Zo kunnen inwoners van Drimmelen, Rucphen en Wageningen al op zondag winkelen.

Naast voorstanders, zijn er ook tegenstanders, meldt de krant.  “Vooral kleine winkeliers zitten hier helemaal niet op te wachten”, zegt Henry Konijn van de Stichting Tegen Verruiming Koopzondag-openstelling. “Kleine ondernemers voelen zich gedwongen om mee te doen en komen nog verder in het nauw in de concurrentie met grote winkelketens. De verruiming van de winkeltijdenwet leidt ook niet per se tot meer omzet, maar vooral tot een spreiding van die omzet.”

Koopzondag Utrecht
Veel mensen kwamen van een koude kermis thuis toen ze gisteren, 17 februari, wilden gaan winkelen in Utrecht. Als gevolg van miscommunicatie dachten ze dat het vanaf deze datum elke zondag koopzondag zou zijn, maar er waren slechts een paar winkels open. De gemeenteraad stemde anderhalve week geleden voor invoering van de wekelijkse koopzondag en liet vervolgens in een nieuwsbrief van 8 februari weten dat alle winkels 17 februari open mochten gaan. Later bleek dat de verordening niet op tijd gepubliceerd kon worden en de koopzondag pas 3 maart officieel ingaat.