TOP

Gemeenten bepalen eigen koopzondagen

Als het aan een meerderheid in de Eerste Kamer ligt mogen gemeenten voortaan zelf bepalen of de winkels op zondag open gaan en hoe vaak. Dinsdag bleken ook VVD en PvdA iets in de wet zien.

De initiatiefwet komt van D66 en GroenLinks. De wet kreeg een meerderheid aan steun in de senaat doordat VVD en PvdA steeds meer overtuigd zijn van de wet. Kees Verhoeven (D66) is de indiener van de wet en is blij met de vorderingen. “We zijn al 20 jaar bezig om de winkeltijden te verruimen en nu is het eindelijk gelukt”, vertelt Verhoeven aan de Volkskrant. “Ondernemers zullen blij zijn en daarbij geeft het de economie werkgelegenheid een boost.”

Minder tegenstand CDA
Het CDA dat fel tegen de verruiming was, begint ook in te zien dat de wet niet zo slecht is. “In de gemeente van Urk wordt anders gedacht dan in die van Amsterdam”, aldus Gerrit Terpstra (CDA) aan de Volkskrant. Volgens Terpstra hecht het CDA veel waarde aan de gemeentelijke autonomie en met de nieuwe regelgeving kunnen gemeenten ook gewoon besluiten geen goedkeuring te geven om open te gaan. Gemeente Tilburg loopt al op de wet vooruit en stelt vanaf tweede Pinksterdag weer elke week koopzondagen in.

“Heel zuivere wetgeving”
Op 28 mei moet de CDA eruit zijn, want dan wordt er gestemd. De partij wil eventueel voor stemmen, maar wel met de zekerheid dat winkels in winkelcentra niet verplicht worden om open te gaan als daar geen behoefte aan is. Als de wet wordt goedgekeurd, gaat deze¬† vanaf 1 juli in. Detailhandel Nederland ziet de nieuwe wet al helemaal zitten. “Het is een heel zuivere wetgeving”, aldus directeur Sander van Golberdinge in dezelfde krant. Volgens hem kunnen winkeliers dan naar eigen wensen samen bepalen wanneer ze open willen.