TOP

Gemeente Tilburg voor rechter gesleept om komst Primark

Drie vastgoedpartijen spannen een kort geding aan tegen de gemeente Tilburg omdat de deze ‘ongeoorloofde staatssteun’ zou hebben verleend voor de komst van Primark.

De gemeente Tilburg heeft een rechtszaak aan zijn broek: vastgoedpartijen Klépierre, IEF en Royalton Hill spannen een kort geding aan omdat de gemeente ‘ongeoorloofde staatssteun’ zou hebben verleend aan de ontwikkelaar die een Primark wil krijgen in de stad Tilburg. Ook dienen ze en klacht in bij de Europese Commissie. Dit blijkt uit stukken aan de gemeente die in het bezit zijn van Het Financieele Dagblad.

Van de Ven Bouw en Ontwikkeling, een onderdeel van bouwbedrijf VolkerWessels, en de gemeente hebben een overeenkomst gesloten over het ombouwen van Stadskantoor 3 tot een winkelpand voor budgetkledingketen Primark. Stadskantoor 3 is een voormalig kantoor van de gemeente. Wanneer het bedrijf de omgevingsvergunning niet rond kan krijgen geeft de gemeente de garantie dat de grond voor maximaal 6,7 miljoen euro terug wordt gekocht.

De vastgoedpartijen vinden dat concurrenten van Van de Ven hiermee niet op een eerlijke manier worden gesteund bij de ontwikkeling van hun winkelpanden, zo schrijven zij in een brief aan de Europese Commissie. Volgens hen heeft de gemeente deze afspraken alleen gemaakt omdat de ontwikkelaar anders af zou zien van het project. Ook zou er sprake zijn van staatssteun omdat Van de Ven de plankosten, planschade en de verplichte parkeerbijdrage niet hoeft te betalen.

De gemeente en Van de Ven ontkennen beiden dat er ongeoorloofde staatssteun verleend is.