TOP

Gemeente Amsterdam buigt zich over problemen met conceptstores

Na het sluiten van de horeca-afdeling bij Hutspot aan de Rozengracht en een aanstaande sluiting van de vestiging in de Van Woustraat in Amsterdam zijn de VVD- en PvdA-fracties in de gemeenteraad in actie gekomen. Zij maken zich zorgen om de werkgelegenheid en de creatieve sector.

De VVD en PvdA willen onder andere van het Amsterdamse collegevan b. en w. weten welke wijzigingen gaan komen ten aanzien van conceptstores zoals Hutspot. De partijen vrezen dat startende ondernemers bij conceptstores een moeilijk proces door moeten, en de PvdA en VVD zien dat als onnodig. Dit meldt het Parool.

Vijf mensen verloren in september 2014 hun baan doordat  Hutspot op last van de gemeente zijn koffiehoek moest sluiten. Hutspot-medeoprichter Pieter Jongens zei eerder voor het voortbestaan van Hutspot niet afhankelijk te zijn van de horeca, maar hij wel graag een discussie op gang wil brengen over de regels van de gemeente. Dat lijkt een geslaagde poging.

Hutspot is een van de vele conceptstores in Amsterdam en verhuurt winkelruimte aan beginnende en gevestigde ondernemers. Dit loopt uiteen van kunstenaars tot kledingmerken. Volgens de eigenaren van Hutspot was de koffiehoek als ontmoetingsplek een onmisbare schakel in het geheel.