TOP

Gedupeerde moderetailers over brand Alkmaar*

Nieuwsjaarsnacht 2015: onvergetelijk voor veel mensen in Alkmaar. Een grote brand verwoeste vier panden aan de Langestraat, waaronder de winkels Waardijk Schoenen en Spaander Mannenmode. Het verdriet is groot: “Niet alleen wij als ondernemers, maar ook het personeel is een groot deel van hun leven verloren.”

Om drie uur ’s nachts ontstond er een brand op een dakterras van een woning boven Waardijk Schoenen aan de Langestraat in Alkmaar. De brand breidde zich verder uit en rond 9 uur ‘s ochtends was er nog maar weinig van het hele pand over. Ook drie andere panden zijn verwoest, waaronder mannenmodezaak Spaander Mannenmode. De schade loopt in de miljoenen en iedereen is in shock.

Enorme ravage

“Om tien over drie werden we gebeld door de eigenaar van het pand”, vertelt Noor Waardijk, mede-eigenaar van Waardijk Schoenen tegen Textilia. “We stapten meteen in de auto en zijn naar de zaak gereden. We zagen een enorme ravage. Het leek er nog wel op dat onze mannenzaak in tact bleef maar helaas brak de brand verder uit. Onze kinderschoenenzaak staat er gelukkig nog wel, maar deze heeft wel waterschade door het blussen.”

Een hoofdrol in een slechte film

Ook Ronald Nordemann, eigenaar van Spaander Mannenmode, zag vrijwel meteen hoe zijn winkel in vlammen opging. “Ik speelde een hoofdrol in een hele slechte film. Met als resultaat dat om 8 uur mijn totale winkel en woning in de Langestraat is afgebrand”, schrijft hij in een mededeling aan zijn klanten en leveranciers.

Tot in de miljoenen

Niet alleen winkel van Waardijk Schoenen is verwoest, ook het magazijn en het administratiekantoor waar de webshop vanuit wordt bediend zijn er niet meer. “Alles is weg. We weten nog niet hoe veel de schade in totaal bedraagt maar ik denk dat die wel tot in de miljoenen loopt. We zijn momenteel nog in gesprek met onze verzekeraar Goudse over de verdere procedure. Gelukkig krijgen we van alle kanten hulp. Zo ontvangen we mailtjes van leveranciers die aanbieden om bijvoorbeeld onze voorraad on hold te zetten en helpen andere winkeliers ons om de voorraad op peil te krijgen”, vertelt Waardijk.

Betrokken

Ook Nordemann ontving de afgelopen dagen veel steunbetuigingen. “Iedereen is enorm betrokken. Zo heeft bijvoorbeeld de gemeente tijdens de gemeenteraadsverkiezing besloten dat iedereen de getroffen ondernemers zo goed mogelijk moet helpen. En daarbij moet het gat in het hart van Alkmaar zo snel mogelijk  worden gedicht”, vertelt Nordemann tegen Textilia.

Ook andere ondernemers dragen hun steentje bij. Zo stelt Arno Oudejans, eigenaar van een keukenbedrijf in de buurt, zijn showroom beschikbaar voor Nordemann. Hier kan hij eventueel zijn spullen uitstallen voor de verkoop.

Tijdelijke WW-periode

De overheid heeft een speciale regeling voor calamiteiten. Daarom zit het personeel van Waardijk in een tijdelijke WW-periode. “Dat is op financieel en emotioneel vlak natuurlijk niet leuk. Als je de altijd gewend bent om lekker te werken en je moet ineens thuiszitten, dan is dat gewoon heel vervelend. Niet alleen wij als ondernemers, maar ook het personeel is een groot deel van hun leven verloren”, vertelt Waardijk.

Andere filialen

Het personeel van Spaander Mannenmode werkt momenteel bij de andere filialen in Heerhugowaard en Schagen. “Alle lonen blijven nog betaald. Dit kunnen we enerzijds doen door het  WW-vangnet en anderzijds doordat we een bedrijfsschadeverzekering hebben. Maar hoe de toekomst er voor het personeel nu uitziet? Dat is op dit moment nog de vraag.”

Toekomst

“We zijn nu bezig met twee trajecten”, vertelt Nordemann. “Allereerst bekijken we hoe snel het pand herbouwd kan worden. Waarschijnlijk duurt dit wel één tot anderhalf jaar. Daarom bekijken we in ons andere traject naar de mogelijkheden voor een tijdelijke noodwinkel. We kunnen namelijk niet zolang van de markt afblijven. Daarom zijn we de lijnen aan het uitzetten en de mogelijkheden aan het bekijken. Er zijn in Alkmaar best veel lege panden, maar we willen niet ineens nu vier straten verderop zitten. Omdat we altijd op een A1-locatie hebben gezeten, moeten de klanten ons gewoon blijven vinden. Anders heeft het gewoon geen nut.”

Noodwinkel

Waardijk Schoenen streeft ernaar om op den duur weer een winkel te openen. Alleen eerst hopen ze in maart tijdelijk een noodwinkel te kunnen openen in hun kinderschoenenzaak. “Maar tijdelijk is een ruim begrip. Het duurt waarschijnlijk wel 1,5 tot 2 jaar voordat we een nieuw pand hebben op dezelfde plek.”

Jack & Jones

Ook Jack & Jones – de buurman van de verwoeste winkels – heeft onder de brand geleden.  Hoewel het vuur de winkel niet bereikte, heeft de rook wel het volledige aanbod aangetast. De eigenaar van de winkel heeft daarom besloten om de hele collectie aan te bieden voor de helft van de prijs. Het is niet mogelijk om de kleding te ruilen of te retourneren.