TOP

Gardeur voorlopig uit de financiële problemen [update]

Het Duitse broekenmerk Gardeur heeft een overbruggingskrediet gekregen. Dat geeft de nodige lucht voor het kledingbedrijf. Agent Marc van Geuns laat weten: "Dit is fantastisch nieuws voor ons."

Er lijkt schot in de zaak te zitten door de verstrekking van 2 kredieten. De salarissen kunnen betaald worden tot en met 30 november 2017, die gefinancierd worden door het Bundesagentur für Arbeit, de Duitse equivalent van het UWV. Een tweede krediet is bedoeld voor de operationele voortgang en dat geld komt bij de huisbanken van Gardeur vandaan. De volgende stap is het zoeken van een nieuwe investeerder. Er zouden al geïnteresseerden zijn.

Uitlevering 

“Onze ontwerpers werken op dit moment hard aan de herfst-wintercollectie 2018. Het team is zeer gemotiveerd en toegewijd aan de zaak. Zodra het krediet voor de operationele zaken in de komende dagen uitgekeerd wordt, heeft de uitlevering van de collecties de hoogste prioriteit, zegt woordvoerder Ulrike Mellenthin tegen het vakblad 1st Blue. Dat geld is inmiddels uitbetaald ,laat Gerhard Kränzle, ceo van Gardeur in een persbericht weten. “Binnen de komende dagen zullen we precies kunnen opgeven welke artikelen er worden geleverd op welk moment.”

Marc van Geuns van C van Geuns, agent van de vrouwenmodecollectie van Gardeur in Nederland, laat in een reactie weten: “Dit is fantastisch nieuws voor ons. Gardeur gaat door. Het blijkt dat dit een hele vooraanstaande curator is. Deze lening is heel belangrijk voor de continuïteit, waardoor de leveringen voor zomer 2018 kunnen worden gegarandeerd. En ook voor winter 2017-2018 komt er nieuwe voorraad binnen, waar winkeliers direct uit kunnen bestellen. De één na de andere geïnteresseerde investeerder meldt zich en voor 30 november hoopt Gardeur de nieuwe eigenaar/investeerder bekend te maken. Ondertussen wordt binnenkort de wintercollectie 2018-2019 gepresenteerd.” 

Volgens ceo Kränzle is er nu genoeg geld om tot juni 2018 door te gaan. Maar dan moet er nog wel een investeerder gevonden worden. De curator verwacht deze binnen twee maanden te kunnen vinden. “Zonder een investeerder is het niet mogelijk”, zegt curator Biner Bähr. “Naast de overnamesom moet de geldschieter ook een aansluitende financiering verstrekken.”

Uitstel van betaling

Gardeur had op 5 oktober 217 voor vier verschillende bedrijven die onder de Gardeur Groep vallen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank van Mönchengladbach. Voorafgaand hieraan vonden intensieve onderhandelingen met de bankensector en potentiële investeerders plaats, zo laat het bedrijf in een officiële verklaring weten.

Toekomst

De Gardeur Groep veronderstelde dat de bedrijfsvoering tijdens de saneringsfase voortgezet zou worden, wat nu dus ook echt kan worden uitgevoerd. Ook maakte het bedrijf duidelijk dat er een uitgebreid plan ligt voor een doorstart. “Er is toekomst voor Gardeur,” zegt Gerhard Kränzle, ceo van het bedrijf. “Het faillissement zal helpen om het bestaande cashprobleem te overwinnen en onze standplaats Mönchengladbach te behouden. Het jaar 2015/2016 heeft Gardeur, net als in de drie voorafgaande jaren, met positieve resultaten afgesloten.”

Herstructurering

Kränzle laat weten de eerder ingezette herstructurering voort te zetten. “Om de positie van Gardeur opnieuw concurrerend te kunnen maken is een resultaatgerichte en financiële herstructurering nodig door middel van een gedegen insolventieprocedure”, zegt de ceo. “Doel van deze sanering is om onze reeds gestarte herstructureringsprocedure voort te zetten, om zodoende Gardeur verder aan de veranderende omstandigheden van de markt aan te passen.”

Eerdere sanering

In een interview met Textilia (2010) vertelde Kränzle hoe hij destijds na zijn aanstelling ook een sanering heeft moeten uitvoeren. In juli 2014 deelde de ceo en mede-eigenaar van Gardeur Groep aan Textilia zijn plannen over het verkorten van het productieproces en het nauwer samenwerken met de winkelier.

Nederlandse markt

In Nederland heeft Gardeur ongeveer 350 verkooppunten met de mannencollectie en zo’n 400 met de vrouwenlijn. Bij de Nederlandse agenten Simon de Bruin en Marc van Geuns staat de telefoon roodgloeiend, net als de mailbox. “Klanten leven mee en wensen ons veel sterkte”, zegt Simon de Bruin van House of Trends, agent van de mannenmodecollectie van Gardeur in Nederland. “Iedereen is positief. De bedoeling is dat we er uiteindelijk veel beter uitkomen.”

Ballast uit het verleden

Marc van Geuns, beaamt dat in een reactie op 6 oktober. “De insolventie is een triest bericht, maar ook positief omdat er nu aan een oplossing kan worden gewerkt. Het frustrerende is dat het in Nederland zo goed gaat met Gardeur. Het bedrijf sleepte een enorme ballast met zich mee uit het verleden. Het begon in 2008 met een investeerder die tientallen miljoenen in het bedrijf stak, die niet werden terugverdiend omdat de omzetten inzakten door de crisis. Er kwamen meer tegenslagen, zoals de problemen in Tunesië waar Gardeur produceert. Zo raakte het bedrijf in een negatieve spiraal waar je niet meer uitkomt. Er werd nog steeds winst gemaakt, maar er waren geen liquide middelen meer, waardoor de leveringen de afgelopen twee seizoenen stagneerden. Terwijl Gardeur bij veel klanten het grootste broekenmerk is en ze het eigenlijk niet kunnen missen, omdat consumenten op broekengebied heel merktrouw zijn.”

Loyale klanten

Volgens Simon de Bruin zijn de Gardeur-klanten gelukkig erg loyaal. “Dat zie je ook aan alle meelevende mailtjes en telefoontjes die we krijgen. We hebben één geluk: er is geen gebrek aan klanten en niet aan orders. Het product is goed en nog steeds gewild. Binnen een paar weken is alles hopelijk opgelost en kunnen we de zomercollecties gaan uitleveren. Alles gaat ondertussen gewoon door. Er ligt niks stil. We moeten er veel beter uitkomen, inclusief betere leveringen.”

Positief over de toekomst

Ook Marc van Geuns heeft alle vertrouwen in de toekomst. “Natuurlijk is het een heftige tijd voor Simon en mij. We zijn allebei al 35 jaar agent van Gardeur, we hebben allebei het agentschap overgenomen van onze ouders. Maar we hebben heel veel vertrouwen in de toekomst van Gardeur, omdat ik geloof in het product. Er is zoveel vraag naar de broeken. Dat geeft hoop. Ik ben vooral opgelucht dat de kogel door de kerk is. Alles is er op geënt om zo snel mogelijk door te starten. Maandag (9 oktober, red.) zitten Simon en ik al om de tafel met de curator. Als alles rond is kunnen we vooruit kijken. En keihard aan de bak. Daarna gaan we weer ouderwets gas geven met broeken verkopen.”