TOP

Garcia Jeans: 40 jaar Nederlandse denim met Italiaans roots

Garcia Jeans bestaat 40 jaar en dit vierde het Nederlandse merk afgelopen week met een modeshow en een feest.

Tijdens de feestelijke avond in het Rotterdamse Hulstkampgebouw aan de Maas blikte Garcia Jeans terug op de afgelopen veertig jaar én vooruit op de nieuwe collecties voor voorjaar/zomer 2018.

Afrikaanse invloeden

De avond werd geopend met een kleurrijke kids show die in het teken stond van de Afrikaanse cultuur, het thema van de nieuwe zomercollectie. Daarna volgde de presentatie van de mannen- en vrouwenlijn, die werd geopend door het vaste gezicht van het jeansmerk; model Kim Feenstra. Ook deze collecties zijn geïnspireerd door Afrikaanse invloeden. Soms nadrukkelijk – door het gebruik van kleurrijke dessins en grote grafische prints – soms wat subtieler door meer ingetogen details en patronen.

Familiebedrijf

Garcia Jeans gaat terug tot 1977, als het koppel Maurizio en Isabel Garcia in het Italiaanse Urbania een kleine denimfabriek bestieren. Drie jaar later is er het contact met de Nederlandse mode-onderneming Eurobrooks, dat in Italië zoekt naar een jeansfabrikant. Beide partijen besluiten samen te werken, waarbij het Nederlandse zakeninstinct en de Italiaanse stijl worden gecombineerd. In 1980 wordt het merk echt gelanceerd. De naam wordt ontleend aan het echtpaar, wat duidelijk maakt dat dit merk meer is dan zomaar een merk: Garcia is een familiebedrijf.

Snelst groeiende merk

Door de jaren heen maakt het denimbedrijf de nodige stappen. Zo start het in 1994 met een eigen denimwasserij, om het productieproces te verbeteren. Vier jaar later, in 1998, voegt Garcia een kinderlijn toe. In 2006 zet de tot dan toe vooral lokale speler internationale stappen wat binnen vijf jaar resulteert in 250 soft shops, 75 shop-in-shops, 50 monobrandstores en aanwezigheid in zo’n 2000 multibrandwinkels. In het jaar 2015 zet Garcia een van de beste jaarresultaten neer. In Duitsland behoort het label dan tot de top 5 van de snelst groeiende merken in het trendy vrouwenmodesegment.

Lees ook het interview met countrymanager Ronald Kempke, uit december 2016. 

Garcia ss18 1jpg

Garcia ss18 4

Garcia ss18 3

Garcia ss18 2

 

Garcia 40 jaar