TOP

Gap verlaat Europa, vertrouwen consumenten verslechterd en Wam Denim opent winkels

De stemming onder consumenten is in oktober verslechterd, Gap verlaat Europa en Wam Denim opent een groot aantal nieuwe vestigingen. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 22 oktober.

Wam Denim opent nieuwe filialen

Sinds de uitbraak van de coronacrisis heeft mannenmodemerk Wam Denim zeven winkels geopend in onder meer Winterswijk, Middelburg, Haarlem, Antwerpen en Turnhout. Er staan voor dit jaar nog vijf op de planken. Ceo Samim Nasrollah vertelt in een persbericht dat het bedrijf niet immuun is voor het feit dat winkelstraten spookstraten zijn geworden. “Wij hebben vrij vroeg na het uitbreken van de coronacrisis besloten om flink in onze marges te snijden. We hebben daarom onze prijzen over de gehele breedte van ons assortiment vooralsnog blijvend met de helft verlaagd.” Volgens Nassrollah heeft de crisis ook positieve kanten: “Ik merk dat veel verhuurders met ons meedenken en we goede deals met hen kunnen sluiten. Zo zorgen wij er gezamenlijk voor dat ook in deze tijd de economie blijft draaien.” Voor volgend jaar staat de opening van de flagship store in Sugar City op de agenda. In totaal telt het merk nu ruim 40 winkels.

Consumentenvertrouwen daalt verder

De stemming onder consumenten is deze maand verslechterd, zo meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -30, twee punten lager (-28) dan de maand ervoor. Consumenten waren pessimistischer over het economische klimaat en de koopbereidheid veranderde niet. Het consumentenvertrouwen kwam de afgelopen twintig jaar gemiddeld uit op -6, met een hoogtepunt in januari 2000 (36) Het dieptepunt werd gemeld in maart 2013, toen stond het consumentenvertrouwen op -41.

Gap vertrekt uit Europa

Het Amerikaanse kledinglabel Gap liet afgelopen dinsdag doorschemeren dat het Europa hoogstwaarschijnlijk begin volgend jaar verlaat. Dit meldtSourcing Journal. In een verklaring zei Mark Breitbard, hoofd van Gap brand global, dat de Amerikaanse kledinggigant zijn wereldwijde bereik wil vergroten, maar dit op ‘asset-light manieren’ wil doen, wat inhoudt dat het bedrijf de stenen winkels in Europa sluit. Dit houdt in dat de Gap-stores in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland en Italië tegen het einde van het tweede kwartaal van 2021 worden opgedoekt. Mogelijk wordt ook het EU-distributiecentrum in het Britse Rugby gesloten, aldus Breitbard, erop wijzend dat de e-commercedistributie van Gap en het merk Banana Republic ook wordt herzien.

Minder pinbetalingen door corona

Begin oktober was de totale waarde van pinbetalingen en geldopnames in Nederland 7 procent lager dan normaal was voor de tijd van het jaar. ​Dit is een verslechtering ten opzichte van de week ervoor, meldt ING. Maandag 28 september lag de waarde van de transacties 4 procent onder normaal. De recent ingevoerde coronamaatregelen hebben duidelijk effect op de pinomzetten en het aantal transacties. In de categorie non-foodretail was het beeld vrij stabiel gedurende september. Bouwmarkten en woonwinkels draaien bijvoorbeeld meer omzet dan normaal. Fashion is daarentegen de grote uitzondering, die valt flink terug naar -10 procent. Volgens de ING komt dat doordat consumenten meer thuisblijven, minder uitjes en feestjes in het verschiet hebben en kleding shoppen als vrijetijdsbesteding voorlopig ook van de baan is.

Nieuwe interesse in Miss Etam

Een nieuw hoofdstuk in de ontwikkelingen rondom modeketen Miss Etam. Eigenaar Martijn Rozenboom vertelt in een gesprek met Retailnewsdat een aantal partijen zich hebben gemeld die Miss Etam willen overnemen. Een doorverkoop is volgens hem voorlopig niet aan de orde. Rozenboom: “Als de toekomst uitwijst dat dat wel zou moeten gebeuren, dan kan dat gaan gebeuren. Maar ik zeg niet dát het gebeurt.” Rozenboom nam Miss Etam vorige maand over na het faillissement van de Belgische modegroep FNG. Ook modeketen Steps valt hieronder. Expresso en Claudia Sträter werden door Rozenboom doorverkocht aan de Van Uffelen Groep. Inmiddels zijn zeker twintig van de ruim honderd winkels van Miss Etam gesloten.

42 bedrijven failliet in week 46

In week 42 zijn 40 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard, zes minder dan in week 41. Daarnaast zijn zes eenmanszaken failliet verklaard, evenveel als een week eerder, aldus het CBS. In de eerste 42 weken van 2020 zijn 2.719 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 309 minder dan in dezelfde periode van 2019.