TOP

“Gant Rugger is dressy, but messy” [Interview]*

Tijdens de New York Fashion Week presenteerde Gant Rugger zijn nieuwe collectie in het hippe Meatpacking district. Textilia sprak daar met hoofdontwerper Filippa Hallstensson.

Waarom wilde jij graag voor Gant Rugger ontwerpen?

“Ik ben nu inmiddels twee jaar hoofdontwerper, maar werk al sinds 2010 bij Gant Rugger, toen de relaunch van het merk plaatsvond. Gant Rugger is een beetje het bijdehante broertje, dat dingen van zijn grote broer meepakt, maar net iets verder gaat. Dat vind ik leuk. Mensen vragen me vaak of het niet lastig is om voor een merk met zo’n geschiedenis te werken, maar ik vind het juist prettig. Gant is een merk met een enorme heritage en een heel sterke identiteit. Ik kan uit enorme archieven putten en doe dat dan ook graag.”

Krijg je wel volledige creatieve vrijheid?

“Tot op zekere hoogte. Ik ga natuurlijk geen shirt met vier mouwen ontwerpen, maar binnen de stijl van American sportswear kan ik redelijk ver gaan. Ik kom zelf uit Stockholm en kan me daardoor goed identificeren met deze stijl. We houden ook van sportieve, mooie stoffen en simpele designs. Bij Gant Rugger hebben we het voortdurend over de uitdaging van het simplificeren van de collectie. Hoe minder opsmuk je een kledingstuk meegeeft, hoe beter de basis moet zijn.”

Dit is je tweede zomercollectie. Hoe ziet de nieuwe collectie eruit? 

“Dit keer hebben we een volledige damescollectie erbij, dat is wel echt vernieuwend. Het thema is ‘Staycation’, wat draag je als je in de stad blijft en niet op vakantie gaat? In een stad als New York is het zo goed als onmogelijk om er leuk uit te blijven zien in de zomer, vanwege de hoge temperaturen en vochtigheid. Daarom wilde ik een collectie maken die bestond uit stijlvolle en simpele items, die wel luchtig en zomers zijn. Ik noem het ‘dressy, but messy’; het is netjes, maar ook casual. Zo hebben we een bomberjacket met blazerpockets en chique knopen, die we combineren met een verwassen T-shirt. Dat is wie de Gant Rugger drager is.” 

Hoe zou je die Gant Rugger drager precies omschrijven?

“Iemand die houdt van kwaliteit en subtiele details. En iemand die zich net zo prettig voelt in een baggy jeans als in een pak. Ik denk niet zozeer in leeftijden, maar meer in type consument. De Gant Rugger drager is iets modieuzer en eigenwijzer dan de klassieke Gant klant. In Amerika zijn we behoorlijk groot, zo hebben we vier winkels alleen al in New York. Wereldwijd gaat het ook goed, vandaag gaat de winkel in Tokyo open en we hebben ook winkels in Londen, Kopenhagen en Parijs. We zullen altijd een Amerikaans merk blijven, maar hebben een globale visie.”  

Wat is je eigen favoriete outfit?

“Ik ben in de zomer gek op een bermuda pak. Nu hebben we er zelf eentje in de collectie en die draag ik continu. Ik voel me dan echt een power woman. Verder ben ik gek op wit. Ik heb een hele stapel witte T-shirts en zweer bij de witte Jack Purcell sneakers van Converse. Ik zag een paar jaar geleden een film met Steve McQueen waarin ik ze spotte en was verkocht. Ik heb gister nog drie paar in New York gekocht. Nu maar zorgen dat ze wit blijven!” 

De nieuwe collectie van Gant Rugger zal in Nederland in alle Gant-winkels worden verkocht. Met uitzondering van de winkel in Haarlem, waar alleen de herencollectie wordt aangeboden.