TOP

Gamma verkoopt Vlisco voor 118 miljoen

Technisch textielproducent Gamma Holding heeft bedrijfsonderdeel Vlisco verkocht voor €118 miljoen aan de Engelse investeerder Actis. Het Nederlandse merk Vlisco produceert kleurrijk textiel voor de Afrikaanse markt.

Gamma Holding verkoopt Vlisco om zijn schulden te verlagen en de financiële positie te versterken. Gamma heeft een moeilijke tijd achter de rug, met teruglopende omzetten en oplopende verliezen. Inmiddels heeft de omzet zich hersteld en worden de schulden weggewerkt, mede door Vlisco te verkopen.

Batik

Vlisco, vroeger bekend als Van Vlissingen en Co, produceert al meer dan 160 jaar exotisch textiel in Helmond. Vlisco staat bekend om zijn kleurrijke batikachtige modestoffen, die worden verkocht in West- en Centraal Afrika. Belangrijke afzetlanden zijn Benin, Nigeria, Togo, Ghana, Ivoorkust en Congo. Vlisco heeft de laatste jaren ook eigen winkels geopend in Afrika en er is ook een winkel in Nederland (Helmond). De stoffen worden ook verkocht via de webshop.

Concurrentie

Vlisco was lange tijd een van de weinige producenten van imitatie batikstoffen. De laatste jaren kwam er steeds meer concurrentie van goedkope Chinese producenten. Daarnaast is Westerse kleding in opmars in Afrika.