Nieuwsgierig naar de artikelen achter de inlog van textilia.nl?

30 dagen gratis toegang

TOP

G-Star Raw komt met ‘duurzaamste jeans ooit’

G-Star Raw introduceert in de nieuwe voorjaar/zomer 2018-collectie het model Elwood RFTPi, volgens het denimmerk ‘de meest duurzame jeans die het ooit heeft gemaakt’.

G-Star Raw ambieert een voortrekkersrol in de denimindustrie als het gaat om duurzame innovatie. Daarom heeft het merk voor komende zomer de Elwood RFTPi-jeans ontwikkeld. Hiervoor heeft het ieder onderdeel van het denim-designproces geanalyseerd en onderzocht hoe de impact voor het milieu kan worden geminimaliseerd.

Denimcertificering

Voor dit project werkte G-Star samen met onder meer de Pakistaanse denimfabrikant Artistic Milliners aan een nieuwe denimstof. Dit nieuwe materiaal heeft de eerste Gold Level Cradle to Cradle denimcertificering ooit gekregen van de non-profit organisatie Cradle to Cradle products Innovation Institute.

Kennis delen

Omdat G-Star de nieuw opgedane kennis graag wil delen met andere bedrijven, wordt het ontwikkelingsproces voor de denimstof openbaar. “We willen anderen graag uitnodigen ons voorbeeld te volgen en de productie van denim wereldwijd zo schoner en ethischer te maken”, zegt Frouke Bruinsma, corporate responsibility director van G-Star Raw in een persbericht.

Massaal overgenomen

“De formule staat misschien nog in de kinderschoenen”, vult Omer Ahmed, directeur van Artistic Milliners aan. “Maar we hebben goede hoop dat het binnen afzienbare tijd massaal wordt overgenomen in de denimindustrie, aangezien deze methode ongekend veelbelovend is op het gebied van milieu en waterbesparing.”

De G-Star Elwood Elwood RFTPi en het D-Staq RFTPi denimjack zijn vanaf 15 februari verkrijgbaar in de winkel en online, voor zowel mannen als vrouwen.

Zo is de duurzame G-Star Elwood RFTPi jeans gemaakt:

G-Star heeft samen met leveranciers DyStar en Artistic Milliners het zuiverste indigo-verfproces ter wereld ontwikkeld. Een wereldwijde primeur, aldus het merk. Hierbij wordt 70 procent minder chemicaliën en geen zout gebruikt. Hiermee wordt water bespaard en het schone water kan worden gerecycled.

Het label werkte samen met vaste partner Saitex om de stoffen te maken en een duurzame wassing te geven. Door duurzame technologieën, zuivere scheikunde en hernieuwbare energie aan te wenden wordt 98 procent van het water gerecycled en hergebruikt. De overige twee procent verdampt, zodat er geen water wordt verspild of wordt geloosd.

G-Star gebruikte daarnaast uitsluitend 100 procent biologisch katoen, dat is geteeld zonder gebruik van synthetische bemesting en giftige pesticiden.

Alle andere componenten die niet gunstig waren voor eenvoudige recycling zijn weggelaten. G-Star heeft bijvoorbeeld geen rivets en ritsen gebruikt, maar metalen knopen met een eco-finish. Ook alle labels en kartonnen verpakkingen zijn verantwoord geproduceerd. 

g star duurzame jeans ss18 3

G Star duurzame jeans ss18

G Star duurzame jeans