TOP

Franse prijs voor Nederlandse hoedenmaakster Bussemaker

De Nederlandse hoedenmaakster Irene Bussemaker heeft in het Franse Chazelles-sur-Lyon de prestigieuze Prix de la Technicité van het Musée du Chapeau gewonnen.

Haar ontwerp werd gekozen uit 153 inzendingen uit 21 verschillende landen. Het is niet de eerste keer dat ze deze prijs in de wacht sleept. Ook in 2005 won ze de Franse hoedenprijs. “Ik had niet gedacht dat ik de prijs nog een keer kon winnen. Ik hoop dat het me nu veel opdrachten gaat opleveren”, reageerde de winnares.

De prijs (een geldbedrag van vijfhonderd euro) wordt op 30 mei uitgereikt. De winnende hoed   is, samen met de honderd beste inzendingen, tot en met 4 oktober te zien tijdens een tentoonstelling van het Franse hoedenmuseum.

Het Britse tijdschrift The Hat Magazine riep haar in 2007 uit tot Hoedenontwerpster van het Jaar. De hoeden van Bussemaker worden als spannend, innovatief en glamoureus omschreven. Het creëren van een hoed is arbeidsintensief proces. Het winnende model kostte  de maakster in totaal twee maanden.

De hoedenmaakster is vooral in het buitenland bekend. Ze verkocht al exemplaren aan Liberty in Londen, Alan Journo in Milaan en Colette in Parijs. In Nederland zijn haar creaties nauwelijks verkrijgbaar. Alleen Jan Janssen in Amsterdam verkoopt haar hoeden. De prijzen varieren van zo’n tweehonderd tot tweeduizend euro. Sinds Bussemaker op de Premiere-Classe in Parijs stond, is er veel belangstelling uit het buitenland. “De prijs is hier vaak een probleem. In het buitenland heb je dat niet. En de hoeden worden daar serieuzer genomen.”

Van 28 april tot en met 2 mei zijn haar hoeden te zien tijdens een expositie in de Menier Gallery in Londen.