TOP

Frans Molenaar bekendste modeontwerper onder Nederlanders

Nieuwe ontwerpers, pak jullie biezen maar want de oude rot in het vak Frans Molenaar is de bekendste modeontwerper onder het Nederlandse publiek.

Ruigrok Netpanel onderzocht afgelopen maand ter gelegenheid van de tiende editie van Amsterdam International Fashion Week de mening van het ‘grote’ publiek over Nederlandse mode, mode in Nederland en de Nederlandse mode scene. AIFW blijkt het bekendste en meest gewaardeerde mode-evenement onder met name jonge vrouwen. Maik de Boer en Fiona Hering zitten volgens de Nederlanders het vaakst front row.

Het Nederlandse publiek blijkt niet erg op de hoogte te zijn van wat zich afspeelt in de modescene en zit ook niet te wachten op een item van een designer. Slechts 3% van de ondervraagden kent de trendsetters, 91% leeft niet op water en brood voor dat ene item van een modeontwerper, 75% vindt mode van de catwalk helemaal niet draagbaar (want te duur, alleen voor maatje 36 geschikt, niet praktisch en je moet er lef voor hebben) en 60% laat modeontwerpers aan zich voorbij gaan, omdat kopieën toch snel in de winkel liggen. Een kwart zou, als ze het geld hadden, zeker een item van een Nederlandse modeontwerper kopen.

Viktor & Rolf timmeren goed aan de weg wat betreft naamsbekendheid, maar Frans Molenaar heeft de grootste naamsbekendheid. G-star, Viktor&Rolf en Marlies Dekkers willen de ondervraagden het liefst dragen en van de genoemde merken wordt G-star het meest gedragen.

Volgens het publiek zijn de BN’ers die het vaakst front row zitten: Maik de Boer, Fiona Hering, Estelle Gullit, Leontien Borsato en Leco van Zadelhof. Volgens mij staat in werkelijkheid toch echt Bastiaan van Schaik op nummer 1.