TOP

Francisco van Benthum ontvangt Mode Stipendium 2012

Mannenmodedesigner Francisco van Benthum heeft vandaag het Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds gekregen. Hij ontvangt €50.000, waarmee hij zijn merk verder kan ontwikkelen.

“Het stipendium komt op het juiste moment”, zegt Francisco van Benthum in zijn ontvangstspeech tijdens de uitreiking op het kantoor van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Amsterdam. “Het geld ga ik investeren in een verdere professionalisering van mijn piepkleine organisatie, zodat ik me nog meer kan focussen op ontwerpen en innovatie.” Van Benthum hoopt dat het stipendium hem kan helpen om de internationale stap te maken.

De mannenmodeontwerper studeerde aan modeacademie Artez in Arnhem en werkte daarna als assistant van Joe Casely-Hayford in Londen. Van Benthum heeft samen met Alexander van Slobbe een eigen winkel in Amsterdam.

De ontwerper volgt designer Ilja Visser op, die vorig jaar de eerste ontvanger was van het Modestipendium. Adriana Esmeijer, directeur van het Cultuurfonds benadrukt dat het geen prijs is: “Er zijn geen genomineerden en er is ook geen jury. Het gaat hier om ontwerpers die al hebben laten zien zowel artistiek als commercieel veel in hun mars te hebben. Onze partner, de Dutch Fashion Foundation, heeft ons geadviseerd en zal de ontvanger bij de besteding van het stipendium begeleiden.”

Om in aanmerking te komen voor de gift zijn er wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo moet de ontwerper in Nederland zijn opgeleid, hier zijn gevestigd en hij of zij moet minstens vijftien collecties onder eigen naam hebben gemaakt.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur- en natuurbehoud in Nederland. Het stipendium is een initiatief dat mogelijk wordt gemaakt door een anonieme schenking van 50.000 euro om een jonge ontwerpster de gelegenheid te geven zich met een eenmalig project te richten op artistieke verdieping en reflectie.