Nieuwsgierig naar de artikelen achter de inlog van textilia.nl?

30 dagen gratis toegang

TOP

‘Franchise trekt zich weinig aan van recessie’

De economische malaise lijkt de franchisesector ongemoeid te laten. Jos Burgers, directeur van de Nederlandse Franchise Vereniging (NVF) is in een interview met Nuzakelijk.nl optimistisch over 2012.

De definitieve cijfers over 2011 worden pas in mei dit jaar bekendgemaakt. Toch gaan naar verwachting kleine plussen de boeken in over 2011. De omzet zal over 2011 naar verwachting dan ook iets hoger uitvallen dan in 2010, toen die 30,2 miljard euro bedroeg. “De stijging zal niet enorm zijn”, aldus Jos Burgers in het interview met Nuzakelijk.nl.

Ook 2012 ziet de directeur van de Nederlandse Franchise Vereniging (NVF) 2012 met gematigd vertrouwen tegemoet. “De schuldencrisis houden we natuurlijk in de gaten, maar tot nu toe blijkt franchise redelijk recessieproof te zijn. In recessiejaar 2009 ging het weliswaar moeizaam, maar bleef de branche in de plus staan. Bovendien laat franchise al sinds 1985, het moment dat de NFV statistieken is gaan bijhouden, een ononderbroken groei zien.”

Samenwerking

Dat de franchisebranche het er beter vanaf brengt dan zelfstandige ondernemers, heeft volgens Burgers alles te maken met ‘de kracht van samenwerking, en de schaalgrootte’. “Sommige branches hebben het moeilijk, zoals de makelaardij en de videotheken. Andere staan er juist heel goed voor, zoals de fastfoodsector.”

Kredietkraan dicht

Dat banken de kredietkraan hebben dichtgedraaid, ondervinden ook franchisenemers. Daarover zegt Burgers: “In goede formules is het echter makkelijker om krediet te krijgen. De bank moet vertrouwen in de keten hebben, dat helpt. Een startende franchisenemer moet volgens Burgers vooral heel hard werken en over een enorme drive beschikken. “Starters profiteren van de schaalgrootte en de goede taakverdeling die er bestaat tussen franchisegever en franchisenemer. Maar je kunt niet achterover leunen omdat je in een bestaande formule stapt.” Burgers adviseert starters vooral in de beginfase zuinig te zijn.