TOP

FNV: ‘Primark-werknemers lijden onder harde managementstijl’

Volgens een enquête, die vakbond FNV opstelde met betrekking tot de werkomstandigheden bij Primark, gaan werknemers van het bedrijf gebukt onder ‘de respectloze managementstijl’.

De van oorsprong Ierse winkelketen Primark kwam begin februari 2017 in een slecht daglicht te staan door klachten van werknemers over de werkomstandigheden. Op basis van die klachten hield vakbond FNV een enquête onder (ex-)werknemers. Na anderhalve week is de enquête gesloten en is hij maar liefst 1.186 keer ingevuld.

 

Werkdruk

De uitslag van de enquête bevestigt het beeld dat eerder geschetst werd door verschillende werknemers. De FNV richtte zich onder andere op het gebruik van cameratoezicht, werkdruk en problemen met ziekmelden. Bijna 75 procent van de (ex-)werknemers van Primark vindt de werkdruk te hoog en ruim 70 procent heeft problemen met het aanvragen van vakantie. Werknemers geven aan dat zomervakanties een jaar van tevoren aangevraagd moeten worden. Ook voor bijzonder verlof, zoals een begrafenis of bruiloft, is vaak geen begrip.

 

Ziekmelden

Ruim 66 procent ondervindt daarnaast problemen bij het ziekmelden. Zo reageert een werknemer uit Venlo in de enquête: “Ik heb mij nooit ziek gemeld, omdat ik mijn baan niet wil verliezen. Een collega lag in het ziekenhuis, en haar contract werd niet verlengd. Dat terwijl ze vooraf aangegeven had naar het ziekenhuis te moeten. Je ziet vaker dat mensen die zich nooit ziekmelden een vast contract krijgen.”

 

Bedrijfscultuur

De klachten komen voor managementdeskundige Grethe van Geffen niet uit de lucht vallen, vertelt ze aan het Eindhovens Dagblad: “De factor ‘mens’ is volledig ondergeschikt.” Dat er nu kritiek is op Primark, komt volgend haar mede door de botsing tussen Primarks bedrijfscultuur en de Nederlandse mentaliteit. “Op iedere opmerking hebben we een weerwoord, dat zijn ze in het buitenland niet gewend.”

 

Primark laat in een reactie aan Retailnews weten geschrokken te zijn van de uitslag van de enquête. De kledingketen bereidt de oprichting van een ondernemingsraad voor. Binnenkort gaan FNV en Primark om de tafel zitten om de knelpunten te bespreken.

 

Frankrijk

 

In Frankrijk is er ook veelte doen rondom Primark. Medewerkers staken in het winkelcentrum Créteil Soleil omdat hun vraag om loonsverhoging niet wordt gehoord. “Ze stelden een bruto verhoging voor van vier cent, op een salaris van 1.144,- netto per maand.” Aldus werknemer Cathy Vinciguerra tegen de Franse krant Le Parisien.