TOP

Flink omzetverlies voor modewinkels in maart, winkelen kan prima met 1,5 meter afstand, Esprit sluit in Azië

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronacrisis hebben een groot, wisselend effect gehad op de detailhandel in maart, zo blijkt uit CBS-cijfers. Verder: hoewel Nederland relatief smalle straten heeft, levert winkelen in de bekende gebieden weinig knelpunten op als consumenten 1,5 meter afstand moeten houden, De Amsterdam Fashion Week gaat ooralsnog door en Esprit sluit Aziatische winkels. Je leest het in het nieuwsoverzicht van 30 april.

CBS: ongekend omzetverlies voor modewinkels in maart

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronacrisis hebben een groot, wisselend effect gehad op de detailhandel in maart, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Kleding- en schoenenwinkels leden een ongekend omzetverlies. Schoenenwinkels zagen een omzetdaling van 39,9 procent, kledingwinkels zelfs 41 procent. De detailhandel als geheel heeft in maart 3,5 procent meer omgezet dan in maart 2019. Daarnaast is online bijna 29 procent meer omgezet. Winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren noteerden de grootste omzetstijging sinds het begin van de publicatie van koopdaggecorrigeerde cijfers in 2005, supermarkten en drogisterijen deden ook goede zaken in maart.

Ondanks smalle straten kan winkelen prima met 1,5 meter afstand

Hoewel Nederland relatief smalle straten heeft, levert winkelen in de bekende gebieden weinig knelpunten op als consumenten 1,5 meter afstand moeten houden, meldt onderzoeksbureau Locatus donderdag. In het ergste geval zou de hoeveelheid winkelend publiek op een drukke zaterdagmiddag op nog geen twintig plekken beperkt moeten worden, schrijft ook NU.nl. Het onderzoeksbureau heeft gekeken naar de breedte van de straten in de winkelgebieden en uitgezocht hoeveel mensen in die straten kunnen lopen als ze 1,5 meter afstand tot anderen houden. Dan kom je uit op maximaal 550 mensen per meter straatbreedte. Voor het onderzoek heeft Locatus veiligheidshalve 500 aangehouden.

Winkelen op afspraak populairder dan ooit: ‘Heel ander contact met de klant’

Nu we 1,5 meter afstand moeten houden, kiezen steeds meer winkels ervoor om de deuren gesloten te houden en alleen te openen op afspraak. Daarover schrijft RTL. Personal shopping is populairder dan ooit, concluderen zij. Verschillende winkels die na de intelligente lockdown die op 16 maart werd afgekondigd, enkele dagen de deuren sloten, zijn nu overgestapt op personal shopping. Detailhandel Nederland spreekt over een ‘bekend verschijnsel’, waar zowel kleinere winkels als ketens voor hebben gekozen. Dat geldt bijvoorbeeld voor winkelketens als Sissy Boy en brillenwinkels als Pearl en Hans Anders. Daarnaast zijn er ook winkels die én gewoon open zijn én in de ochtenden of avonden de deuren op afspraak openen voor klanten die liever niet winkelen in het bijzijn van anderen, omdat ze bang zijn besmet te raken.’

LEES OOK: Anderhalvemeter op een paar vierkante meter, hoe dan?

Amsterdam Fashion Week gaat vooralsnog door met aanpassingen

Modeliefhebbers en -professionals kunnen waarschijnlijk toch gewoon naar Amsterdam Fashion Week in september. Vooralsnog gaat het evenement gewoon door. Er komen wel de nodige aanpassingen en het evenement verschuift naar het einde van de maand. “Het doel is om in juni een deel van het programma bekend te maken”, laat ceo Danie Bles weten aan LINDA. Er wordt wel rekening gehouden met de coronamaatregelen. Zo bereidt de organisatie zich voor op een mode-evenement met anderhalve meter afstand. Bles: “We gaan er nu al niet vanuit dat we met duizend of zelfs honderd mensen bij elkaar kunnen komen. We moeten niet op de zaken vooruitlopen, maar denken bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor groepen van vijftig die alleen in kleine clubjes naar binnen mogen.” Normaal gesproken zou de modeweek rond het eerste weekend van september plaatsvinden, maar dat verschuift nu naar een nog niet gekozen moment later in de maand.

Esprit sluit alle Aziatische winkels, behalve in China

Modemerk Esprit neemt afscheid van zijn 56 winkels in Azië. Dat meldt RetailDetail. Alleen in China blijft de keten nog actief met eigen retail, ook al is het bedrijf beursgenoteerd Hongkong. In Duitsland vroeg de groep al schuldbescherming aan. Esprit Holdings sluit al tegen 30 juni alle 56 winkels in Singapore, Maleisië, Taiwan, Hongkong en Macau. Alleen de vestigingen op het vasteland van China blijven gespaard, al zal daar ook nog teruggeschroefd worden. Dat doet het modemerk, dat op de beurs noteert in Hongkong, bij wijze van herstructurering om “de uitdagingen van de pandemie het hoofd te bieden”, aldus de beursaanvraag.