TOP

FashionWeek Amsterdam in gesprek met Rotterdam

De organisatie van de FashionWeek Amsterdam is in gesprek met Rotterdam over een mogelijke verhuizing naar de havenstad.

Gaat de Fashion Week weg uit Amsterdam? Het Algemeen Dagblad (AD) meldt vrijdag 28 augustus dat de organiatie van de FashionWeek Amsterdam in gesprek is met Rotterdam. Eerder deze week melde organisator Bart Maussen al aan Quote dat hij met twee steden in gesprek is. In het AD bevestigt Rotterdam Festivals, de organisatie die voor de gemeente Rotterdam de evenementenagenda samenstelt, dat er er gesprekken zijn met Maussen.

Tegen het AD zegt Maussen: “Rotterdam heeft zich onder andere bereid verklaard te helpen met het zoeken van locaties en het verlenen van vergunningen. Bovendien heeft die stad één van de beste academies van ons land” Een deel van de shows zou dan in Rotterdam worden gehouden, aldus een scenario van Maussen.

Geen subsidie meer

In januari van dit jaar kwam de verstandhouding tussen de gemeente Amsterdam en de FashionWeek al onder druk te staan omdat de gemeente geen subsidie meer wilde verstrekken. De FashionWeek Amsterdam wilde graag 75.000 euro van de gemeente Amsterdam maar kreeg  helaas niks. De FashionWeek voldeed niet aan alle criteria die gesteld worden voor een subsidie. Maussen laat nu in het AD weten diep teleurgesteld te zijn in de gemeente.

Liever geen verhuizing

In januari sprak Textilia met Bart Maussen. Toen zei hij dat liever niet zag dat de modeweek zou verhuizen: “De FashionWeek heeft haar roots in Amsterdam en het is de perfecte kans voor onze hoofdstad om zich als fashion capital te presenteren.”

“De gemeente Amsterdam zou het niet moeten zien als een subsidie, eerder als een wervingstool. Als je bepaalde merken en bedrijven uitnodigt, kun je hen aansluitend aan de FashionWeek, de stad laten zien. Op die manier zouden bepaalde bedrijven zich wellicht in Amsterdam willen vestigen. Wij geven een waarschuwing af aan de gemeente dat ze hiermee grote kansen kunnen mislopen.”

Commercieel weinig levensvatbaar

Maar in juli liet de gemeente Amsterdam aan Het Parool weten dat de fashion week ‘ commercieel weinig levensvatbaar’. Volgens de dienst Economische Zaken leverden sponsors, toegangskaarten en andere inkomsten na vier jaar niet genoeg geld op: “De Fashion Week kreeg het als commercieel evenement niet voor elkaar op eigen benen te staan, terwijl dat vanaf het begin wel de intentie was.”

De Rotterdamse wethouder cultuur en evenementen Adriaan Visser liet begin januari aan Metro weten dat de gemeente Rotterdam graag de FashionWeek wilde overnemen: “Wij staan er zeker voor open, het zou een goede kans zijn voor de stad.”