TOP

Fashion Week opent met Bibi en Claes

Afgelopen woensdag werd de Amsterdam Fashion Week dan officieel geopend. Hoofdsponsor Fortis pakte uit met een drukbezochte soiree en shows van Bibi van der Velden en Claes Iversen.

Van een eventuele recessie is tijdens het openingsfeest van de AIFW niets te merken: gasten hebben hun uiterste best gedaan zo opvallend mogelijk uit de kast te komen,sponsoren pakken uit en de pers is alom aanwezig.

Bibi van der Velden mag de week openen, wat ze doet met een show in het teken van Afrika. Wat dat inhoudt? Veel veren, kunstig om het oor gedrapeerd, schelpen, botjes en beentjes, een enkel struisvogelei, en dat alles op het blote lijf van een stoet Afrikaanse modellen slechts gehuld in minieme rokjes. Een beetje op het randje, zeker als er ook nog een model met schildpadschild op haar rug voorbijkomt en of een slagtand in haar nek. Koketteren met het milieu: prima, maar het neigt een beetje naar effectbejag. Desondanks zijn de sieraden schitterend, sommige draagbaar, andere misstaan niet als prachtige showstukken.

Claes Iversen is de andere gelukkige van de openingsavond. Op de muziek van ‘Control’van Joy Division paraderen de modellen in ingetogen en ingesnoerde items over de catwalk. Iversen vertaalt de beperkingen die hij ondervonden heeft bij het produceren in een donkere, sobere collectie. Hier en daar zijn invloeden van andere designers te bespeuren. Details uit de bondage-collectie van Marlies Dekkers komen hier in een uitvergrote versie terug, de dunne glanzende avondjurken behangen met kristallen doen wel erg aan de show van Jan Taminiau van een jaar geleden denken. Niet op de catwalk, maar tussen het publiek zat de rood-wit-blauwe jurk die Iversen voor het blad Grazia ontwierp. Gelukkig heeft hij zich hierin wel helemaal kunnen uitleven: het is een vrolijk, meisjesachtige outfit geworden, los van beperkingen.

Bekijk de show van Bibi van der Velden
Bekijk de show van Claes Iversen