TOP

Faillissement kan funest zijn voor ouder personeel

De reeks faillissementen van winkelketens kan slecht nieuws betekenen voor ouder personeel van die bankroet bedrijven. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat mensen die daardoor ontslagen worden, grotere kans hebben om binnen vijf jaar te overlijden.

De stress die een faillissement met zich mee brengt, blijkt op oudere werknemers een groot effect te hebben. Door die spanning neemt het risico toe dat iemand binnen vijf jaar overlijdt, meldt nieuwszender BNR op basis van een onderzoek van promovendus Jochem Zweerink. Volgens hem begint het al met de spanning die toeslaat als het slecht gaat in het bedrijf. 

 

Harder 

 

Een faillissement is voor alle werknemers een stressvolle periode, waarbij de spanning niet ophoudt als eenmaal de ontslagbrief op de mat valt. Bij oudere werknemers komt dat volgens dit onderzoek klaarblijkelijk harder aan. “Ze moeten op zoek naar een nieuwe baan en als je wat ouder bent en misschien niet zo aantrekkelijk voor een werkgever, levert dat ook weer stress op.”

 

Overheid

 

Volgens Zweerink zou de overheid een rol kunnen spelen door ervoor te zorgen dat het proces rond een faillissement minder stressvol verloopt. En ze zou het traject om een nieuwe baan te vinden kunnen verbeteren voor deze groep. 

 

Overigens blijkt vervroegd pensioen een tegenovergesteld effect te hebben. Werknemers die daarvan gebruik maken, hebben een lager risico op voortijdig overlijden, zegt Zweerink.