TOP

Factory outlet Bleizo komt er toch niet

De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben definitief een streep gezet door de plannen voor Factory Outlet Bleizo. Dat is de uitkomst van de stemming in de Provinciale Staten van Zuid-Holland die vanochtend plaatsvond.

Een meerderheid van de Statenleden stemde tegen de komst van de Factory Outlet en daarmee is de bouw van de 20.000 vierkante meter tellende outlet, langs de A12 nabij Zoetermeer en Lansingerland, voorgoed van de baan.

Brancheorganisator CBW-Mitex streed samen met winkeliersverenigingen, lokale ondernemers en andere partijen zoals Detailhandel Nederland tegen de komst van de outlet. De komst van Bleizo zou volgens de belangenbehartiger de winkelleegstand in een wijde regio rond de outlet doen toenemen. Ook plaatste CBW-Mitex aanhoudend vraagtekens bij de haalbaarheid van het concept. In een persbericht meldt de brancheorganisator: ‘Bleizo zou alleen de meest exclusieve merken in de outlet verkopen, maar hiermee zou het winkeloppervlak nooit volledig gevuld kunnen worden’.

Concurrentie
Verder werd niet duidelijk hoe de plannenmakers de controle van het beoogde exclusieve concept op lange termijn goed wilden regelen. Ter voorkoming van leegstand zou al snel gekeken worden naar lager gepositioneerde merken en daarmee zou outlet Bleizo een regelrechte concurrent van bestaande winkelcentra zijn. “Dat mag nooit gebeuren in een markt waarin al sprake is van een overschot aan winkelmeters. Behalve de projectontwikkelaar en de grondbezitters (Zoetermeer en Lansingerland) hebben anderen geen enkele baat bij het bouwen voor leegstand”, stelt Jan Meerman, voorzitter van CBW-MITEX