TOP

Fabrikant eist miljoenen van G-Star wegens ‘niet-nagekomen afspraken’

G-Star is slaags geraakt met een voormalige productiepartner, die miljoenen eist vanwege niet-nagekomen afspraken en daarin door de rechter in het gelijk is gesteld.

Foto: G-Star

G-Star ligt overhoop met een voormalige productiepartner, Vert uit Hong Kong (voluit: Vert Fashion Company Ltd). De producent sleepte het Nederlandse modebedrijf voor de rechter vanwege niet-nagekomen productieafspraken en is bij het tussenvonnis door de rechtbank van Amsterdam in het gelijk gesteld. Er ligt een schadeclaim van $17,5 miljoen, omgerekend bijna €16 miljoen.

56.000 jassen

De partijen spraken eind 2018 af dat Vert van 2019 tot en met 2021 exclusief alle Whistlerjassen voor G-Star zou produceren in de fabriek in Vietnam. Dat was buiten de pandemie gerekend: midden 2020 kwam het modebedrijf erop terug. In plaats van bij Vert werden er 56.000 jassen bij een andere producent besteld, SnowTex. “Een grove schending van de afspraak”, oordeelt de rechter.

Haaks op MVO-beleid

Het MVO-beleid van G-Star is meegewogen; het annuleren van bestellingen staat haaks op het principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen dat het bedrijf zegt na te streven. De Vietnamese fabriek draaide bijna geheel op orders van G-Star en moest na annulering van de jassenorder noodgedwongen sluiten. De medewerkers belanden op straat. “G-Star is tekort geschoten tegenover Vert en moet de geleden schade vergoeden”, luidt het besluit. De rechter buigt zich over de exacte schadeposten. De zaak gaat verder op 19 april, het definitieve vonnis volgt later.